Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    ANO ovládlo volby, ale přišlo o střední Čechy. Propadla ČSSD, Piráti potvrdili roli favorita opozice

    Hnutí ANO potvrdilo roli favorita a ovládlo volby. Po sečtení všech hlasů má 179 mandátů. Druhé místo patří Pirátům, kteří si oproti minulým krajským volbám výrazně polepšili. Citelný propad zaznamenali sociální demokraté a komunisté. Trikolóra Václava Klause mladšího neuspěla.

    Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše opět dominuje, na prvním místě je v deseti krajích. Ztratilo ovšem sledovaný Středočeský kraj, kterému dosud z pozice hejtmanky šéfovala Jaroslava Pokorná Jermanová. Pozici neuhájila, první jsou STAN, druhá ODS. Právě tyto dvě strany budou v kraji skládat koalici.

    „Podmínky ve Středočeském kraji se změní. Budeme vyjednávat se STAN a do vyjednávání se pustíme rychle, protože doba je opravdu vážná. Důležitá je porážka současného vedení,“ řekl kandidát na hejtmana za ODS Martin Kupka v narážce na skandály Jermanové.

    „Víceméně jsme obhájili výsledek z voleb před čtyřmi lety, za což musím velmi poděkovat všem voličům hnutí ANO. Výsledky na prvních třech místech jsou vyrovnané, takže si nemyslím, že by ANO v kraji prohrálo volby,“ okomentovala naopak výsledek Jermanová.

    Andrej Babiš s Jaroslavou Pokornou Jermanovou

    Druzí Piráti dosáhli na skoro 12 procent, mají 91 mandátů a není pochyb o tom, že v jejich štábu panuje spokojenost. ODS získala 53 mandátů, tedy téměř o polovinu méně než Piráti, předseda Petr Fiala je ale spokojen.

    „Ve třech nebo čtyřech krajích soutěžíme s hnutím ANO o první místo. Vypadá to na velmi silný výsledek ve volbách,“ řekl Fiala, když přicházel do sídla občanských demokratů v centru Prahy. 

    Nechal se také slyšet, že výsledek nedopadl dobře pro vládní tábor a že posílila liberální a konzervativní opozice.

    Velkou ránu totiž ve volbách utrpěla vládní ČSSD, která bere 28 mandátů. Šéf strany Jan Hamáček připustil, že se na základě výsledku bude řešit jeho pozice v čele strany.

    „Výsledek odpovídá současné pozici ČSSD na politické scéně. Jsou kraje, ve kterých jsme uspěli. Z boje neutíkám, ale skládat účty budu na sjezdu, ať rozhodnou, zda mám jako předseda pokračovat,“ řekl Hamáček v České televizi.

    Bídně na tom jsou komunisté s dvanácti mandáty a neúspěchem skončily volby pro Trikolóru Václava Klause mladšího. Ta se dostala pouze ke dvěma mandátům ve Zlínském kraji v koalici se Soukromníky a Nezávislými.

    Suverénní Němcová

    Co se týče senátních voleb, v prvním kole získal nadpoloviční většinu pouze současný děčínský senátor Zbyněk Linhart za STAN, který tak svou pozici obhájil. 

    Napodobit ho mohla Miroslava Němcová, ta nakonec získala 48,56 procenta a svoje vítězství bude muset potvrdit ve druhém kole. 

    „Mám ohromnou radost. Cítím tu podporu a jsem přesvědčena, že je to hlavně díky tomu, že jsme předvedli, že jsme schopni se domluvit čtyři subjekty: ODS, TOP 09, hnutí STAN a také Liberální ekologická strana,“ prohlásila Němcová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:32 neděle 31. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Sladký
      22
    • Cože
      21
    • Trapas
      18
    • Haha
      16
    • Tvl
      14
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...