Glosa: Zaujatý Moravec opět útočil na Zemana ve vysílání. A prezident se neudržel

„Když jsem se díval na televizi Václava Moravce, měl jsem skoro pocit, že volby vyhrál někdo jiný než já,“ uvedl Miloš Zeman na tiskové konferenci k volebnímu výsledku v historicky druhé přímé volbě prezidenta České republiky. Jaký měl k takové poznámce v úvodu svého proslovu důvod?

Není žádným tajemstvím, že Václav Moravec nepatří mezi Zemanovy oblíbence. A jako prezident nemá v lásce novináře všeobecně, tak moderátor České televize u něj patří k těm nejméně oblíbeným. A je tomu tak i naopak, o čemž se opět mohli přesvědčit diváci volebního studia ČT 24.

Podobně jako v předvolební superdebatě si Moravec nemohl odpustit opakovaný komentář ke kampani/nekampani, kterou Miloš Zeman vede/nevede.

Odhlédneme-li od samotného faktu, který je sám o sobě pravdivý a Zeman si kritiku za nepoctivou kampaň zaslouží, tak určitě ne od moderátora veřejnoprávní televize.

Václav Moravec žije ve svém světě představ, kde je zcela běžné zneužívat vlivu silného média k ovlivňování názoru občanů. Kromě očekávaných nestranných komentářů průběhu sčítání hlasů a souvisejících událostí se divák dočkal několika zdůraznění, že Zeman předvolební kampaň vedl, i když to popírá.

Moravec zároveň nepromarnil ani jednu příležitost, když mohl poukázat na nedostatky současného prezidenta a pejorativními výrazy dávala najevo svůj odpor. Všech hostů se ptal, na co „Zeman dojede“ a ještě před sečtením velkých měst, čímž měl na mysli Prahu, tvrdil, že nás teď „zavalí vlna hlasů proti Zemanovi“.  Prezident si toho samozřejmě všiml, což dal najevo rýpnutím: „Když jsem se díval na televizi Václava Moravce...,“ začal Zeman svůj proslov na tiskové konferenci.

Podobně je tomu při zpovídání hostů, analytiků, politologů, jimž nejednou rád dává doplňující otázky stavějící Miloše Zemana do nepříznivého světla. To je nepřiměřené a dokonce nepřijatelné!

Afektované a často sugestivní vystupování Václava Moravce by si zasluhovalo postih od zaměstnavatele. Nechová se totiž profesionálně, je zaujatý a řeší ve vysílání své osobní ambice.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:25 neděle 13. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 507
  • 315
  • 67
  • 21
  • 18
  • 14