Prezidentská superdebata: Moralizovaní, škrobená nuda a superangažovaný Moravec

Prezidentská debata nepřinesla žádné novum ani překvapení. Bonmotem se dá říci, že z ní jako jeden z vítězů vyšel stávající prezident, i když se jí osobně neúčastnil. Zatímco protikandidáti v „kongresáku“ plnili nejrůznější rétorické úkoly jako na konkurzu, Zeman si v závětří může ladit noty na případné druhé kolo.

Místy až trapně moralistní tón a nuda provázely superdebatu od samého počátku, a nelze se divit těm, kteří po úvodních výstupech raději přepnuli na jiný program. Divák, který vydržel, mohl třeba počítat vteřiny, kdy v debatě poprvé zazní slovo „Zeman“. A dočkal se velmi brzy.

Zejména Drahoš s Horáčkem nezklamali. Divák se dočkal perel jako, že situaci vyostřuje přímo volený prezident nebo čerstvě jmenovaný premiér, který ve volbách získal téměř třetinu hlasů. Topolánek s Hilšerem (sic!) se omluvili občanům za výroky Miloše Zemana. Moderátor neopomněl několikrát za večer vystoupit ze svojí role a naznačil divákům, koho nebude volit.

Michal Horáček v debatě na ČT

O vlastních programových prioritách jednotlivých kandidátů se však volič nedozvěděl téměř nic, což umocnil ještě zvolený formát, ve kterém divák neměl možnost porovnat schopnosti kandidátů prosadit se, argumentovat a vyjádřit zřetelnější postoje. Relativně nejlépe si v tomto směru vedli Hynek s Fischerem, byť jejich názorové ukotvení je odlišné.

Superdebata tak na běhu událostí i rozhodování voličů nezanechala výraznější stopu. Daleko důležitější pro výsledek je, to co se stalo dávno před ní.

Jiří Drahoš v debatě na ČT

Osm uchazečů o Hrad mezi sebou postupně rozehrálo „betla“, ve kterém si pružně mění pozice. Zeman se rozhodl pro hru „vabank“, postavenou na vymezení a výlučnosti proti všem najednou. Zvolil taktiku, jak se cestou „nejmenšího odporu“ a zároveň elegantně stát opětovně prezidentem. Prezidentská superdebata jen ukázala kontury tohoto, pro voliče dávno známého, rozdání karet.

Mirek Topolánek

Zemanovi protikandidáti tvrdí, že se kvůli jeho neúčasti v debatách neměli možnost dostatečně vymezit vůči jeho názorům a konfrontovat s ním své postoje. Tím ale trochu hrají míč do vlastní branky, protože kdyby Zeman na účast v debatách přistoupil, pozornost by se logicky strhla hlavně na něho. Politická identita protikandidátů by se v takovém případě mohla ještě více rozmazat, byli by pro voliče ještě více nečitelní a nevýrazní.

Miloš Zeman se nenechal se zavléct do hry 8+1 s leitmotivem „všichni do Zemana“, ve které by sehrál úlohu řešeta, jež by mu nic nepřinesla. Stoka, jež se valí ze sociálních sítí, by se jen přenesla na televizní obrazovky, a užili by si nově snad jen diváci dosud internetem nepolíbení. V tomto směru měl správný odhad situace a zvolil taktiku, která mu v podstatě nějak zvlášť nezakolísala s voličskou podporou.

Debata prezidentských kandidátů na ČT se symbolem Hradu na pozadí. Kdo bude jeho nový pán?

Zeman přesto nemá nic jisté, průzkumy jsou v tomto směru ošemetné. Zejména Topolánek, ale i Fischer, by mohli překvapit a s volebním výsledkem zajímavě zamávat. Toto však platí bez ohledu na vyznění a obsazení superdebaty, která ani jednomu z kandidátů nějak zásadně nepomohla. Komu vyjde sázka na vítězství a zda voliče čeká i nevyzpytatelné druhé kolo, se ukáže tuto sobotu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:05 sobota 12. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 120
  • 61
  • 14
  • 14
  • 10
  • 5