Všichni proti Zemanovi! Drahoš ho vyzval, prezident slíbil debaty. Vyjde mu to?

Po sečtení všech hlasů je jasné, že v rámci prezidentských voleb proběhne druhé kolo. V něm si to rozdá současný prezident Miloš Zeman s Jiřím Drahošem a podle odhodlaných reakcí obou kandidátů to vypadá, že se máme na co těšit. Už během sčítání hlasů začala navíc masivní protizemanovská mobilizace.

Jiří Drahoš vstupoval do voleb jako největší favorit na pozici vyzyvatele Miloše Zemana ve druhém kole. Roli favorita potvrdil a už během sčítání na něm bylo vidět, že ho výsledky naplňují optimismem a dodávají mu odhodlání. Do svého soupeře se proto neváhal opřít a vyzval ho před druhým kolem ke konfrontaci v debatě.

„Mám pocit, že soupeřím s pány Mynářem, Ovčáčkem a Nejedlým. Rád bych se setkal Milošem Zemanem tváří v tvář,“ reagoval Drahoš na to, že se současný prezident dosud žádné debaty nezúčastnil.

Miloš Zeman se rozhodl reakce na probíhající sčítání neventilovat a své dojmy sdělil až na tiskové konferenci ve chvíli, kdy byl výsledek voleb téměř definitivní. Hned na úvod si rýpl do České televize, kterou prohlásil za televizi Václava Moravce, a naznačil, že straní jeho soupeři.

Poté zareagoval i na výzvu svého soupeře. „Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskuzí, ať to před pěti lety byla diskuze s Janem Fischerem, nebo s Karlem Schwarzenbergem. Jsem stále mladý, plný sil a plný energie a diskuze mě těší. Rád jeho prosbě vyhovím,“ prohlásil.

Najevo pak při dotazech novinářů dal i rozpaky nad neobjektivitou veřejnoprávní televize. Překvapivě prohlásil, že by se klidně zúčastnil televizní debaty na obrazovce televize Prima.

Všichni proti Zemanovi

Jak naznačují reakce poražených kandidátů, druhé kolo voleb se ponese v duchu velké mobilizace proti Miloši Zemanovi. Asi největší iniciativu vzal do svých rukou Michal Horáček, který chce dokonce vytvořit protizemanovskou koalici.

Ve stejném duchu mluvil i Mirek Topolánek, který se už od začátku sčítání musel smiřovat s debaklem a nakonec jen stěží překročil hranici 4 %. „Chtěl bych vyzvat všechny podporovatele, aby dali hlas Drahošovi, bude to dobrá volba pro Českou republiku. Ve druhém kole, pokud se síly spojí, nebude bez šance,“ prohlásil.

K oběma poraženým kandidátům se přidali i Marek Hilšer a Pavel Fischer. „Mám za to, že demokratický blok se sjednotí a podpora pana Drahoše bude jiná, protože teď se rozdělovala mezi několik kandidátů,“ prohlásil Hilšer.

To Pavel Fischer byl nejdříve zdrženlivý a odmítal prozradit, zda některého z kandidátů podpoří. Na svém twitterovém účtu pak ale i on začal své voliče burcovat k volbě Jiřího Drahoše.

Jediným, kdo do druhého kola vyjádřil podporu Miloši Zemanovi, je Petr Hannig. Zdůvodnil to tím, že současný prezident je bližší jeho politickým názorům. „Doporučuji voličům, aby volili Miloše Zemana, ale ponechávám jim volnou cestu, protože nikomu člověk nemůže absolutně doporučovat.“

Ke sjednocení proti Zemanovi pak vyzvalo i několik politiků, třeba Jiří Pospíšil z TOP 09 nebo znovuzvolený předseda ODS Petr Fiala.

„Příštích 14 dní lze čekat, že se z Hradu budou na pana profesora valit tuny špíny. Ovčáček, Mynář a Nejedlý od moci nechtějí. Vyzývám všechny voliče, co nechtějí toto trio a M. Zemana na Hradě, přijďte volit,“ nechal se slyšet Pospíšil.

Zemanův protikandidát z minulých voleb Karel Schwarzenberg si na Twitteru rýpl do prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka a odvážně naznačil, že se Jiří Drahoš určitě stane příštím prezidentem. „Začínám se těšit na tweety Jiřího Ovčáčka. Budou poslední,“ napsal.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:29 pondělí 14. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 12
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4