Jeden dělá ostudu, druhý nemá názory. Proč lidé nevolí Zemana a Drahoše?

Jeden dělá ostudu, druhý nemá názory. Proč lidé nevolí Zemana a Drahoše?

Čím mohou oba kandidáti ztratit hlasy? | foto: koláž Expresu

Už zanedlouho se český národ dozví, kdo bude v jeho čele stát jako prezident příštích pět let. Podle očekávání by měl být souboj Miloše Zemana s Jiřím Drahošem vyrovnaný a rozhodovat bude každý hlas. Čím jich ale oba kandidáti mohou spoustu ztratit?

Miloš Zeman

Spousta lidí současnému prezidentovi vyčítá zejména to, že holduje alkoholu a sám se tím vůbec netají. V minulosti dokonce přiznal, že tvrdý alkohol pije „s neutuchající chutí“

Zemanovi odpůrci připisují právě tomuto zlozvyku jeho občasné výstupy, jako třeba ten, když před pěti lety vrávoral při odemykání korunovačních klenotů.

Dalším důvodem, proč voliči nemohou Miloše Zemana vystát, je jeho kladný vztah k Rusku. Tam často vyráží na cesty a notuje si podle lidí s prezidentem Putinem, který se ale v Česku zrovna velké popularitě netěší. Lidé by tu po zkušenostech z dřívějších dob totiž mířili raději na Západ.

Zeman se také často musí potýkat s tvrzením, že rozhodně není reprezentujícím mužem, jakým by prezident měl být. A může za to hned několik faktorů. 

Jedním z nich je, že pro vulgární výraz nemusí chodit daleko. To v minulosti ukázal několikrát. Jeho tři ku*dy v rozhovoru o skupině Pussy Riot v podstatě zlidověly, jindy zase prohlásil o vládě, že „zku*vila zákon“.

Od lidí teď také na sociálních sítích schytává svoje vystoupení v debatě na FTV Prima. Nelíbí se jim, že Jiřímu Drahošovi často skákal do řeči, nenechával mu prostor a až příliš na něj útočil.

Vyčítají mu i polohu, v jaké se svým soupeřem debatoval. Zatímco Drahoš seděl v elegantní vzpřímené póze, Zeman se prý v křesle rozvalil tak, že vypadal spíš jak v obýváku u televize.

Jiří Drahoš

Jiřímu Drahošovi nepůjdou voliči dát svůj hlas především z jednoho důvodu. A tím jsou jeho řečnické (ne)schopnosti.

Zvlášť v první debatě na FTV Prima si ho Miloš Zeman mazal na chleba. Drahoš často nevěděl, jak argumentovat, místy se zadrhával v řeči a tak trochu se ztrácel ve vlastních odpovědích. Prezident by však měl být pohotový a vždy připravený reagovat spatra.

Už v průběhu kampaně pak spousta lidí Drahošovi vyčítala, že nemá jasně vyhraněné názory na témata, která by mohla rozdělit voliče. Jenže prezident musí zaujímat pevný postoj, ke klíčovým otázkám zvlášť. 

S Drahošem tak často v podstatě ani podle jeho kritiků nejde nesouhlasit, protože nikdo vlastně netuší, jaký má na daný problém názor. Od svých odpůrců si dokonce vysloužil přezdívku „pan Nevím“, v narážce na to, že často prostě neví, co na zrovna položenou otázku odpovědět.

Lidé na sociálních sítích jsou také váhaví pro Drahošovy nulové zkušenosti s politikou. V debatě na České televizi na to narážel i Miloš Zeman, podle kterého je pošetilost kandidovat na nejvyšší funkci ve státě bez jakýchkoliv politických zkušeností. Drahoš sice šéfoval Akademii věd, k diplomatickým jednáním v zahraničí mu to ale podle kritiků příliš platné nebude. 

Máte vy další důvody, proč prezidentské kandidáty nevolit? Napište nám je do komentářů, třeba jsme na některý zapomněli.

Fotogalerie

Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:42 sobota 26. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 17
  • 8
  • 8
  • 7
  • 4