Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lámali mi ruce a nedali mi najíst, tvrdí aktivistka z hnutí Femen. Podle policie lže

    Ukrajinská aktivistka Angelina Diashová, která v pátek polonahá zaútočila na prezidenta Miloše Zemana, už je doma v Kyjevě. Z Česka byla za svůj čin vyhoštěna na základě rozhodnutí soudu, který proběhl v neděli. Podle slov Diashové mu předcházelo hrubé zacházení jak od Zemanovy ochranky, tak od policie, která jí měla odepřít základní práva. Policie ale kritiku odmítá a tvrdí, že aktivistka lže.

    Angelina Diashová byla v pátek zatčena za útok na prezidenta Miloše Zemana, který se právě chystal odvolit. Z úkrytu mezi novináři na něj vyběhla bez horní části oblečení a s nápisem „Zeman je Putinova dě*ka“ na prsou. Ochranka ji na místě zpacifikovala a předala do rukou policie.

    Už v neděli pak proběhl zrychlený soud, který aktivistku hnutí Femen vyhostil ze země.

    Mladá žena musela Česko opustit do tří dnů, zpět na Ukrajinu ale odjela hned po skončení soudu. V rozhovoru pro Český rozhlas prozradila, že jí to doporučil ukrajinský velvyslanec, protože by na ulici mohla mít problém se Zemanovými příznivci.

    Diashová si v rozhovoru také postěžovala na počínaní prezidentovy ochranky.

    „Nechybělo moc a Zemanova ochranka mi zlomila ruku, když mě vyváděla. Upozorňovala jsem je, že to bolí, aby mně ruku povolili. Jeden z nich mi anglicky řekl: Drž hubu, dě*ko. Pak mi rozkázali, ať si sednu, což nešlo, protože to bych si definitivně ruku zlomila. Balancovala jsem tak na nohou. Chápu, že byli rozčílení, protože selhali. Svůj hněv směřovali na mě,“ prohlásila.

    Lepšího zacházení se jí ale prý nedostalo ani od policie. „Nedali mi najíst, i když jsem je o to žádala. Řekli, že žádné jídlo nemají,“ stěžovala si. To prý navíc nebylo všechno. „Potřebuji také čočky do očí, ale policisté mě nutili sundat si je před vstupem do cely. Když jsem jim řekla, že bez nich skoro nevidím, byli velmi hrubí.“

    „Velvyslanec a moje advokátka také žádali, abych se mohla umýt. Policisté jim to přislíbili, když ale odešli, jeden z nich mě odvedl k cele a nutil mě jít dovnitř. Když jsem odmítla a chtěla se umýt, řekl mi: Kur*a, zpátky. Pak mě chytl za ruku a tlačil mě zpět do cely, strkali jsme do sebe se a pak zase křičel: Ku*va, zpátky! Nakonec mě strčil do cely,“ nechala se slyšet Diashová.

    Policie se brání

    Policie se ale tvrzení feministické aktivistky brání a označuje jej za lži.

    Zadržené byla poprvé strava nabídnuta v době, kdy ještě byla v kompetenci kriminalistů druhého policejního obvodu. Tuto nabídku žena odmítla. Posléze byla zadržená eskortována do cely předběžného zadržení. Tam jí byla při přijetí nabídnuta strava podruhé, kdy stravu žena následně přijala,“ prohlásilo Krajské ředitelství pražské policie.

    Stejně tak si prý žena vymyslela incident s kontaktními čočkami. To prý může policie v případě potřeby doložit kamerovým záznamem, na kterém Angelině Diashové čočky předává a ona si je pak nasazuje. K pochybení a porušení základních lidských práv tak prý podle policie rozhodně nedošlo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:16 středa 16. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Haha
      15
    • Tvl
      9
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    • Trapas
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...