Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Perličky z debaty iDNES.cz: Řev kvůli migraci, Bartoš nezná Sněžku a fór s Krpálkem

    Andrej Babiš a Petr Fiala | foto: Petr Topič / MAFRA

    Už jen posledních pár dní zbývá do chvíle, kdy se v Česku otevřou brány volebních místností. Ostrá kampaň finišuje a s ní i předvolební debaty lídrů. Jedna z posledních se odehrála na serveru iDNES.cz a střetli se v ní šéfové sedmi subjektů, které by podle průzkumů měly bojovat přinejmenším o pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Na přetřes přišla také kauza Pandora Papers, kdy měl Andrej Babiš společně s dalšími movitými občany Česka nakupovat nemovitosti skrze offshorové společnosti. Při diskuzi o migraci se debata zvrhla v chaotickou překřikovanou a ve vědomostní hře o Česku pohořel Ivan Bartoš.

    Aktuální kauza, jež se týká i premiéra Babiše kvůli jeho nemovitostem na jihu Francie, které údajně nakoupil skrze offshorové společnosti, přišla na řadu jako první.

    „Opakuje se rok 2017, kdy jsem byl obviněn, že mám podivné zdroje na nákup dluhopisů. Opozice mě vyzvala, abych zdokladoval své příjmy. Jsou to lidé, kteří stojí za vytunelováním OKD, s vazbami na pana Bakalu a expremiéra Sobotku,“ uvedl Babiš, který celou situaci označil za skandální.

    Nechal se také slyšet, že se jedná jen o další pokus o ovlivnění voleb, protože opozici nevyšla kauza Čapí hnízdo a ovlivnění jeho syna.

    Před debatou panovala v zákulisí dobrá nálada.

    Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase promluvil dokonce o organizovaném zločinu.

    „Jde o zcela zásadní pochybení. Taková schémata nejsou používána při standardním nákupu nemovitostí, ale mezinárodním organizovaným zločinem. Jde o to zakrýt původ peněz nebo zakrýt majetek,“ prohlásil Bartoš. 

    Babiš se bránil, že jednal zcela v souladu se zákony České republiky, což mu odsouhlasil i šéf KSČM Vojtěch Filip, který je původní profesí právník. 

    Příprava na debatu byla důkladná.

    Na dotaz šéfa Přísahy Roberta Šlachty, proč Babiš vůbec zámeček na Azurovém pobřeží nekoupil přímo na své jméno, stejně jako třeba on sám svůj domeček v Pohořelicích, premiér reagoval, že ve skutečnosti nejde o zámek a že jednal na doporučení realitní společnosti.

    Šéf ODS Petr Fiala se nechal slyšet, že by byl rád, kdyby se Česko dostalo na titulní strany zahraničních médií třeba proto, že naši vědci něco vyvinuli, nikoliv kvůli osobním kauzám premiéra.

    Cirkus kvůli bydlení

    Debata se mimořádně vyhrotila, když přišlo na řadu téma dostupného bydlení. Několikrát došlo na situaci, kdy snad všichni lídři najednou křičeli jeden přes druhého.

    „ČSSD je jediná strana, která předložila zákon o dostupném bydlení, díky němuž se dá zlevnit a postavit až 25 tisíc nových bytů ročně,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček.

    „Vládnete tady osm let a tohle je výsledek. Stavební řízení dnes v průměru trvá 250 dní, tak se nedivte, že se nestaví. Nedokázali jste udělat ani cenovou mapu nájemního bydlení,“ řekl k tématu dostupného bydlení lídr Spolu Petr Fiala.

    Sedm lídrů v debatě na iDNES.cz

    „Pražský primátor Hřib má na účtu 90 miliard a nestaví žádné byty. Nebo další příklad, proč neodsouhlasili projekt Letňany, kde se také počítá s byty?“ ptal se Babiš opozičních politiků.

    Do Hřiba se pustil také šéf SPD Tomio Okamura. A to kvůli bytům, které nabízel migrantům.

    „Hřib chce dát byty běloruským migrantům, místo toho, aby je dal mladým rodinám. To je otřesné. Česká rodina musí být na prvním místě. Ty byty jsou tak drahé, že na ně nemají ani občané Prahy, a Piráti je chtějí nabídnout migrantům,“ vypálil.

    Bartoš: Nejvyšší hora... Nevím, asi Smrk?

    Moderátoři Vladimír Vokál a Jaroslav Plesl nechali sedm rozvášněných kohoutů vychladnout vyřazovací hrou o znalostech Česka. 

    V prvním kole vypadl šéf koalice Spolu Petr Fiala, který špatně odhadl celkovou rozlohu země, a také Pirát Ivan Bartoš. Ten nevěděl, jaká je nejvyšší hora České republiky. Namísto Sněžky nakonec tipl zhruba o půl kilometru nižší Smrk.

    Bartoš se už několik minut předtím stal „obětí“ fórku moderátora Jaroslava Plesla, když po promítání medailonku zaměstnankyně školy, která promluvila o tom, jak jako samoživitelka bojuje s chudobou, prohlásil, že ji dobře zná.

    „A není to jako s tím Krpálkem?“ rýpl si moderátor.

    Šéf Pirátů Ivan Bartoš

    Postupně ze soutěže vypadli i další lídři, Babiš se sekl v měsíci vyhlášení protektorátu Čechy a Morava, Okamura zase u vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Šlachta neznal jméno prvního premiéra.

    Vítězem se nakonec stal ministr vnitra Jan Hamáček, který úctyhodný výkon korunoval tím, že vyjmenoval všechny klíčníky od korunovačních klenotů.

    Migrace a opět hádka

    Po vědomostní vložce ovšem přišla na přetřes migrace a oheň byl znovu na střeše. Tomio Okamura důrazně odmítl jakékoliv migranty, nejen ilegální, ale i legální.

    Jan Hamáček krotil vášně. 

    „Žádná masivní vlna migrantů nehrozí, velmi jasně říkám, že na ochranu hranic jsme vynaložili 400 milionů korun a přes 1,1 miliardy korun jsme dali na ochranu vnější hranice Schengenu. V misích se vystřídalo přes dva tisíce našich policistů,“ řekl. 

    Šéfa SPD tím ale příliš neuklidnil.

    „Šokuje mě, že pan ministr neví, že se denně zadržují migranti uvnitř Česka. Bylo by dobré kontrolu posunout na hranice. Podezřelí lidé by měli být zadrženi přímo na hranicích, ne uvnitř,“ rozlítil se Okamura.

    Před debatou panovala uvolněná atmosféra. A pak začalo peklo!

    „Poslední cvičení na jižní Moravě ukázalo, že jsme schopni rychle zasáhnout. Speciální jednotka, která by se migraci věnovala 24/7, to není potřeba. Kdybychom měli kontrolovat každý zahraniční kamion, to asi nejde,“ opáčil Hamáček.

    „Nalijme si čistého vína. Nesmíme migrantům umožnit, aby se dostali na území Česka, protože se je pak nedaří deportovat. Bylo by dobré mít na hranicích plot. Jsme pro volný pohyb občanů, tady se ale jedná o kontrolu nelegální migrace,“ nechal se ještě slyšet Okamura.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:46 úterý 1. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      19
    • Super
      14
    • Trapas
      10
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7
    • Cože
      5