Volby jsou u konce. Prahu ovládne koalice, Kroměříž zvolila prý dezinformátorku

Druhé kolo senátních voleb, v nichž volili Češi do jedné třetiny Senátu, je u konce. Volilo se ve 24 senátních obvodech, ve třech zbylých postoupili kandidáti už z prvního kola. Účast byla dvacetiprocentní, tedy už podle očekávání poměrně nízká. Hnutí ANO zvítězilo ve třech městech, ve Frýdku-Místku v koalici. Na Kroměřížsku zvítězila Jana Zwyrtek Hamplová spojovaná s šířením dezinformací o pandemii koronaviru.

V Praze 11 zvítězila kandidátka bez politické příslušnosti Hana Kordová Marvanová (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09) s více než 67 % hlasů. V Praze 10 Jan Pirk bez politické příslušnosti (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09). Vítězem v Praze 6 se stal už v prvním kole kandidát bez politické příslušnosti Jiří Růžička (za koalici KDU-ČSL, ODS, STAN, TOP 09).

Brno-město obhájil kandidát bez politické příslušnosti Jiří Dušek (za koalici ČSSD, ODS, Vas a Fakt Brno) a kandidát bez politické příslušnosti Tomáš Töpfer (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09). V Ostravě zůstává dosavadním senátorem kandidát ODS Zdeněk Nytra (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09), který porazil těsně Miroslava Antla (za ANO).

V Plzni-město vyhrála nezávislá kandidátka Daniela Kovářová. V Olomouci vyhrál s přehledem Lumír Kantor (za KDU-ČSL). V Českém Krumlově vyhrál Tomáš Jirsa (za ODS).

Vítězem v Ústí nad Labem je Martin Krsek (za SEN 21). Most obhájil Jan Paparega (za ProMOST). V Jičíně zvítězil kandidát TOP 09 Tomáš Czernin (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09). V Novém Jičíně zvítězila kandidátka KDU-ČSL Ivana Váňová (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09).

V Blansku uspěla kandidátka KDU-ČSL Jaromíra Vítková (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09) s více než 63 % hlasů, v Karlových Varech Věra Procházková (ANO) s více než 67 %. V Hodoníně uspěla Ladislava Brančíková (za ANO). V Bruntále vyhrál Ladislav Václavec (za ANO) už v prvním kole.

Jana Zwyrtek Hamplová

Vítězem v Liberci se stal Michael Canov (za SLK), Pardubice obhájila kandidátka bez politické příslušnosti Miluše Horská (za KDU-ČSL, Nestraníci).

V Kutné Hoře vyhrál jen těsně Bohuslav Procházka (za KDU-ČSL). V Berouně vyhrál kandidát ODS Jiří Oberfalzer (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09). V Ústí nad Orlicí vyhrál už v prvním kole Petr Fiala za Společně pro kraj (za koalici KDU-ČSL, Společně pro kraj).

Miloš Vystrčil

Vítězem v Táboře je kandidát bez politické příslušnosti Marek Slabý (za koalici KDU-ČSL, ODS, T2020 a TOP 09), ve městě Mělník vyhrála Jarmila Smotlachová (ODS). Jen těsně vyhrála v Kroměříži Jana Zwyrtek Hamplová (Nezávislí).

V Jihlavě porazil Janu Nagyovou (ANO) kandidát ODS Miloš Vystrčil (za koalici KDU-ČSL, ODS, TOP 09). Ve Frýdku-Místku zvítězil Zdeněk Matušek (za koalici ČSSD, ANO).

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:26 neděle 29. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 2