Vítěz voleb Petr Fiala: Změna je tady, my jsme změna. Do štábu ANO dorazil skleslý Babiš

Koalice Spolu zvítězila v letošních volbách se ziskem 27,6 %, druhé je hnutí ANO s 27,2 % hlasů. Ve volebním štábu koalice Spolu byl po oznámení vítězství takový křik, že předseda ODS Petr Fiala skoro nebyl slyšet a málem se ani nedostal přes tlačící se členy štábu k pódiu.

„Už je to tady!“ zněl pokřik nadšených lidí ve štábu koalice Spolu, kde se jich tolik tlačilo u pódia, až lídr Petr Fiala skoro nemohl projít. Museli mu razit cestu, kdy se ale každou snad vteřinu zastavoval, protože mu všichni podávali ruku.

Fiala už hned slíbil vyjednávání do 24 hodin s koalicí PirSTAN a řekl, že prezident Zeman nemůže ignorovat tento volební výsledek.

Volební štáb Spolu.

„Obě demokratické koalice mají v Poslanecké sněmovně většinu a mají šanci sestavit vládu, toto je změna, my jsme změna, vy jste změna. Přinesli jsme šanci země na lepší budoucnost, budeme součástí Evropy, jsou to vítězství slušné politiky,“ musel Fiala téměř překřikovat davy.

„Tato kampaň měla jizvu a my ji chceme zacelit a já vás chci poprosit, že je jedno, koho jste volili, jsou jedno vaše preference, ale jsme občané jedné země a chceme žít pospolu jako sousedé a kolegové,“ popsal Fiala situaci. 

Předseda ODS vyjádřil rovnou jistotu, že prezident Zeman nebude mít na výběr než jmenovat vládu, kterou sestaví Spolu a PirSTAN.

„Přijímáme to bez triumfu, s pokorou, je to závazek,“ dodal Fiala.

Koalice Spolu

Mezitím přijel do svého volebního štábu Andrej Babiš a jeho příjezd provázel chaos. Novináři se tlačili kolem aut, kameramani padali na zem. Nejdříve přijela dvě policejní auta a zajistila celou ulici, poté se objevil vůz BMW.

Volební štáb hnutí ANO během voleb do Poslanecké sněmovny, 9. října 2021, Praha.

První vystoupil Andrej Babiš s Monikou, on očividně skleslý, ona v roli utěšitelky. Mlčel a tlačil se špalírem novinářů směrem do sídla ANO, manželka Monika ho držela za ruku a jako jediná se pokusila o úsměv, nakonec se ale lepší nálada chytla i dočasného premiéra.

Andrej Babiš s manželkou Monikou

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:47 neděle 6. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 118
  • 53
  • 7
  • 5
  • 4
  • 2