Piráti vyděsili voliče a dál padají, Babiš je torpéduje zmrzlinou. Lízejte, než to zakážou!

Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny konaly v červenci, podle průzkumu agentury Median by je vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Na druhém místě by skončila koalice Spolu s 21,5, která by přeskočila spojení Pirátů se STAN. Andrej Babiš nyní vyrazil k dalšímu předvolebnímu útoku. Tentokrát si vzal na paškál pirátskou předvolební zmrzlinu.

Piráti a STAN dál padají v průzkumech, to je ovšem nezastavilo ve vymýšlení dalších extrémních témat. Nyní řeší, jakou zmrzlinu rozdávat voličům. Na jedné straně je trápilo, aby zmrzlina neprodukovala příliš uhlíku, pak se nemohli shodnout, jaký vybrat typ zmrzliny, z něhož by řada voličů nedostala zažívací potíže.

Starostové a Piráti se nakonec shodli, že budou rozdávat sorbet na tyčce, ale nemohli se dohodnout na příchuti. Do užšího finále se dostal také populární nanuk Míša, u něhož ale vadila umělá sladila.

„Jenže jsme strana ekologická, tak někteří řešili jeho uhlíkovou stopu, alergie nebo vůbec použití mléka. I mezi námi jsou vegani,“ popsal cestu k jahodovému sorbetu volební manažer Starostů Hofman.

Zmrzlinové předvolební dilema vyprovokovalo k reakci Andreje Babiše. 

„Už jste četli, jak Piráti vymýšleli ideologicky správnou zmrzlinu? Něco tak šíleného si snad nikdo z nás neumí představit. Řešili uhlíkovou stopu, kterou mají naše krávy, stejně jako všechny krávy světa, a za žádnou cenu nechtěli zmrzlinu z jejich mléka,“ napsal Babiš na Facebooku.

A pak si ještě víc přisadil.

„Takže jsem se rozhodl, že my budeme mít naši klasickou českou vanilkovou a čokoládovou. Jednak jsou samozřejmě nejlepší, jednak jsou to moje nejoblíbenější. Slibuju vám, že udělám všechno, aby nám je Piráti nezakázali. Podepíšu vám knížku a natočím vám super zmrzlinu. Všechny vás zvu. Lízejte, než to zakážou! Už tuto sobotu v Průhonicích na náměstí od 10 do 17 hodin. Budu rád, když přijdete!“ doplnil.

Piráti vyděsili a dál padají

Kromě trápení s uhlíkovou stopou a zmrzlinou musí Piráti a STAN řešit klesající preference. Průzkum Medianu jim předpovídá 20 procent. V porovnání s červnovým průzkumem tak ztratili 1,5 procentního bodu, koalice Spolu naopak o tuto hodnotu posílila.

„Hnutí ANO s 26 procenty má stejnou podporu jako v červnu a obhájilo post lídra. Nejvíc ho podporují lidé se středoškolským vzděláním bez maturity anebo nižším a také mezi lidmi nad 55 let,“ uvedl Median.

Průzkum naznačuje, že jejich voliči se přelévají do konkurenční koalice Spolu. To, že Piráti + STAN příliš nezvládají letošní kampaň, zmiňuje ve svém příspěvku na Facebooku dvojka uskupení a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan, který současně slibuje zásadní změnu ve strategii a tématech.

„Od vás slyšíme, že ta kampaň stojí… jak to jen říct slušně… za zlámanou grešli,“ píše Rakušan a obviňuje kritiky ze šíření lží a dezinformací.

Nyní se zasekli na výběru zmrzliny, tak uvidíme, co ještě přijde.

Do Poslanecké sněmovny by se dostala také SPD se 7 procenty, což je výsledek, s nímž by lídr strany Tomio Okamura jistě nebyl spokojen. Podpora hnutí se propadá, na jaře přesahovala 10 procent.

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty by získalo 6,5 procenta, KSČM 6 procent. Těsně pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by skončila ČSSD se 4,5 procenta hlasů. Spanilá jízda ministryně Jany Maláčové a jejího poradce Matěje Stropnického se tak zjevně minula účinkem.

„Přísahu by preferovala zejména věková skupina nad 55 let, ale také u lidí mezi 35 a 54 lety má nezanedbatelný podíl příznivců,“ doplňuje průzkum. Podpora Roberta Šlachty je silná především u lidí středoškolského vzdělání s maturitou.

Robert Šlachta a jeho Přísaha má ve volbách do Sněmovny velké šance uspět.

Jen 47 procent lidí je rozhodnuto, kterou stranu volit. Třetina lidí ví, že k volbám půjde, pořád ale přemýšlí nad tím, komu svůj hlas do urny hodí. 

„Podpora stran se může dynamicky měnit. Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo 5 procent by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny,“ uvedli zástupci agentury Median.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:50 pátek 3. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 196
  • 20
  • 20
  • 12
  • 11
  • 7