Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sympatický děda a svérázný skandalista. Proč lidé milují Kuberu a Čunka?

    Jaroslav Kubera a Jiří Čunek. Co na nich lidé vlastně vidí? | foto: koláž Expresu

    Do senátních voleb šli jako favorité a svou roli potvrdili. Jaroslav Kubera získal přes 40 % a svůj mandát s největší pravděpodobností ve druhém kole obhájí, Jiří Čunek dokonce zvítězil už v kole prvním. Čím si ale takovou přízeň vysloužili? Pojďme se detailněji podívat na jejich politickou dráhu i osobní život!

    Jaroslav Kubera

    Už od roku 1994 stojí v čele Teplic a je členem tradiční ODS. Jaroslav Kubera je vrcholnou politikou ostřílený, do šedé eminence s portfoliem plným korupčních afér má ale zatraceně daleko.

    Naopak je vyhlášeným sympaťákem, dědečkem, který má místo dýmky každou chvíli u pusy cigaretu. I ze zlozvyku ovšem udělal přednost – často ho hází do legrace a na svých webových stránkách třeba sám sebe označuje za nejznámějšího českého kuřáka.

    Vtipem ostatně Kubera hýří v jednom kuse a specifickým smyslem pro humor je přímo vyhlášený. Člověk často ani neví, zda je vážně, či v žertu myšlen některých z jeho návrhů v Senátu.

    Jaroslav Kubera řekl, že za určitých okolností by kandidoval na prezidenta. Nám by to nevadilo.

    Kromě toho se věnuje také řadě mimopolitických aktivit. Rád sportuje a několikrát třeba vyměnil kancelář a štosy papírů za divadelní prkna, například když se v roli principála objevil v Krušnohorském divadle. 

    Dva dny předtím než se otevřely volební místnosti, měl navíc premiéru historický film Toman, v němž si Kubera zahrál drobnou, ale zato významnou roli – pro svůj podobný vzhled ztvárnil československého prezidenta Edvarda Beneše.

    Dost ale přemílání perliček Kuberova života.

    Občané Teplicka ho rozhodně nezvolili jen pro jeho image sympatického dědy se selským rozumem, ale především kvůli politickým schopnostem a zkušenostem.

    Jak bylo zmíněno, v čele Teplic stojí od roku 1994, kdy se stal druhým starostou a prvním primátorem. Nenajdete nikoho, kdo by se v politickém pozadí regionu vyznal a orientoval lépe.

    Kubera také zastává podobné názory, které například jeho kolegu z ODS Václava Klause mladšího vynesly do pozice jednoho z vůbec nejoblíbenějších politiků v zemi – je výrazným kritikem Evropské unie, kterou dokonce v minulosti neváhal přirovnat k bývalému Sovětskému svazu, či Lisabonské smlouvy, jež nás k EU váže.

    I jeho další názory si získaly sympatie veřejnosti.

    Jiří Čunek

    Jestliže je Jaroslav Kubera usměvavým dědečkem bez skandální minulosti, Jiří Čunek je pravým opakem.

    Byl trestně stíhán pro podezření z přijetí půlmilionového úplatku. V roce 2007 vyšlo najevo, že v devadesátých letech čerpal sociální dávky, ačkoliv v tu dobu uložil do různých bank tři a půl milionu korun, přičemž se vždy prokázal občankou, kterou před několika měsíci nahlásil jako ztracenou. Bývalá sekretářka ho obvinila se sexuálního obtěžování.

    To je výčet z několika afér, jimiž si Čunek v minulosti prošel. Ze všech ale vždy více či méně obratně vyklouzl a už od roku 2006 hájí post senátora za Vsetín, který po sobotním sečtení hlasů udržel hned v prvním kole. 

    Co za jeho popularitou tedy vlastně vězí?

    Určitě mnohaleté zkušenosti v politice, nepochybně ale také dost svérázné názory. Čunek se nebojí hodně zostra mluvit o citlivých společenských tématech, čímž si možná naseká dost odpůrců, ale zároveň i řadu podporovatelů.

    Jiří Čunek je známý pro své velmi svérázné názory.

    Člen KDU-ČSL je například přímo ztělesněním boje proti legalizaci manželství mezi osobami stejného pohlaví. Veřejně ji označuje za projev úpadku společnosti a proti změnám zákona, které by sňatky gayů a leseb legalizovaly, výrazně vystupuje.

    Kromě toho je také spojován s častými mediálními výpady vůči romské menšině. Minulý rok například v rozhovoru prohlásil, že „Romové by se měli léčit prací, jinak nebudou mít vztah k žádné činnosti mimo trestné“. Řekl také, že pokud by Romové nedostávali dávky, budou jich plné věznice. Proti jeho výrokům se ohradil server Romea.cz.

    V roce 2006 se Čunek také rozhodl k velmi diskutovanému kroku – nechal přestěhovat 36 romských rodin z chátrajícího domu do provizorních obytných buněk. Řada lidí ho kritizovala, že tím prý vytvořil romské ghetto. Politik se ale hájil tím, že daní Romové mohli být ze zákona klidně vystěhováni na ulici.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:20 neděle 3. února 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      85
    • Trapas
      13
    • Sladký
      11
    • Tvl
      11
    • Haha
      9
    • Cože
      8