Drama v Praze 12: Muž umíral, život mu zachránil místostarosta (ODS). Dostal medaili

Docela obyčejnou politickou obchůzku plánoval před několika týdny místostarosta Prahy 12 Vojtěch Mikoláš. Ta se nakonec změnila v dramatický boj o holý život. Narazil na muže, jemuž se nejprve udělalo nevolno, následně dokonce zkolaboval a ztratil tep. Mladý politik z řad ODS neváhal a začal muže resuscitovat do chvíle, než si ho přebrala záchranka. Teď dostal medaili za záchranu života.

K děsivé události došlo už počátkem října, teprve nyní o ní ale Vojtěch Mikoláš promluvil. Popsal, jak k záchraně života pro něj neznámého muže došlo.

„Byl jsem si dát kafe v Exilu a chystal se na další obhlídku hřišť a sportovišť u nás na dvanáctce. Jelikož začalo poprchávat, rozhodl jsem se skočit si do večerky pro deštník. Když jsem vyšel, slyším paní, jak volá o pomoc. Na zemi ležel pán. Zatím při vědomí,“ popsal třicetiletý politik.

Záhy se situace dramaticky zhoršila.

„Pomohl jsem ho posadit na schody. Paní říkala, že šli na odběry a najednou to s ním seklo. V tu chvíli jsem si všiml, že pánovi visí ruka a nevnímá. Nemohl jsem nahmatat puls. Položil jsem ho a začal s masáží srdce. Pokračoval jsem až do příjezdu záchranářů a policistů,“ vzpomíná na hororové chvíle Mikoláš.

„Těm se nakonec podařilo muži vrátit život a následně ho transportovat do nemocnice. No a já vzal deštník a šel se koukat na ta hřiště. Přestože si nesmírně vážím dnešního ocenění, hrdina nejsem. Věřím, že by se takto zachoval každý,“ dodává.

Vojtěch Mikoláš s lídrem pražské koalice Spolu Bohuslavem Svobodou

Za záchranu lidského života si vysloužil medaili. Přesto si místostarosta stojí za tím, že mnohem větší uznání zaslouží zdravotníci, a nejen oni.

Teprve třicetiletý politik se do rady dvanáctého pražského obvodu dostal v letošních volbách. Koalice Spolu, za niž coby člen ODS kandidoval, se tam na vládnutí dohodla s hnutím ANO.

Sám Mikoláš se s heslem „Lepší Praha 12 každý den“ snaží zasadit o co nejkvalitnější veřejný prostor. Prosazuje sázení co nejvíce stromů, budování nových laviček či revitalizaci parků.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 20. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 67
  • 31
  • 4
  • 4
  • 3
  • 1