Premium

V Buči jsem viděl utrhané končetiny a spálená těla. Válka se popsat nedá, říká fotograf Máca

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Na Ukrajině fotil už několikrát, a když média zahltily zprávy o hrozící ruské invazi, neváhal. Vojtěch Máca vyrazil na místo dokumentovat napjatou a nejistou atmosféru, která svírala obyčejné Ukrajince z měst i vesnic. Válka nakonec skutečně propukla a on přímo v jejím epicentru strávil dlouhých devětačtyřicet dní. Byl v Mariupolu, Irpini nebo třeba v Buči, kde ruská armáda spáchala masakr na civilním obyvatelstvu a neušetřila ani děti a ženy. Vše dokumentoval, velkou část jeho fotografií sociální sítě kvůli drastickému obsahu cenzurují, a dokonce se stal přímým svědkem smrti člověka. „Ale dívám se na to tak, že je to moje práce, že musím dokumentovat, co hrozného se na Ukrajině děje. Třeba i proto, aby se to už víckrát nedělo,“ říká Vojtěch Máca v mrazivém rozhovoru pro Expres.cz. Upozorňujeme, že některé záběry mohou být drastické.

Co vás na Ukrajinu zavedlo zrovna v době, kdy tam probíhá válka?

Ukrajině se věnuji už léta, loni jsem tam například dělal reportáž o lidech z vesnic v oblasti od Doněcku po Mariupol. Od ledna mi však bylo přinejmenším jasné, že tentokrát se tam stane něco většího. Chtěl jsem udělat porovnávací reportáž před válkou a po jejím zahájení, takže jsem 20. února odletěl do Dnipra a odtamtud jsem jel do Mariupolu. A stalo se, co se stalo. Začala válka.

Nakonec jste přímo v jejím epicentru zůstal dlouhých 49 dní.

Zůstal jsem ze dvou důvodů. Zaprvé během těch prvních dnů se na Ukrajině sesypal systém, útok byl silný, nikdo nečekal, že Rusové napadnou i Kyjev. Nejezdily vlaky, a když jezdily, byly plné. Volal jsem si s českou i ukrajinskou ambasádou, a kdybych vehementně chtěl, asi by bylo možné Ukrajinu opustit, já ale vyčkával, jak se situace bude vyvíjet. A nakonec jsem se rozhodl, že zůstanu. Pak už jsem ten pobyt prostě jen dál a dál prodlužoval.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:17 pondělí 29. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 7
  • 6
  • 5
  • 5
  • 3