Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chaura a neviňátko? Mustangem zabil generála a seznam přestupků má delší než týden před výplatou

    Sedl do vypůjčeného mustangu a hnal se zatáčkami více než 150kilometrovou rychlostí. Šílená jízda amatérského závodníka a milovníka rychlých kol Vojtěcha Chaury skončila v září roku 2019 autonehodou, při níž zemřel brigádní generál Milan Jakubů. Chaura, který za svou bezohlednou jízdu dostal tři roky natvrdo, se nedávno proti rozsudku odvolal. U odvolacího soudu ale neuspěl, nepomohlo mu ani to, že všechny přítomné přesvědčoval o tom, že se musí starat o svého tříletého syna. Z rozsudku vyplývá, že nešlo o Chaurův první incident. Jako blázen jezdil pravidelně a bylo jen otázkou času, kdy jeho chování na silnici odnese někdo jiný.

    Server iRozhlas.cz zveřejnil rozsudek soudu, který zamítl Chaurovo odvolání. Z rozsudku vyplývá, že Chaura se v nebezpečné jízdě dlouhodobě vyžíval.

    „Krajský soud má za to, že nešlo pouze o jednorázovou nahodilou událost, ale o určitý rys chování obžalovaného jako účastníka silničního provozu, které mělo gradující tendenci a vyvrcholilo předmětnou tragickou dopravní nehodou,“ píše se v rozhodnutí soudu.

    Chaura před odvolacím soudem zmínil, že má v péči tříletého syna, jehož matka se o něj není schopná postarat, protože užívá návykové látky. Soud jeho žádost vzal v potaz, ale i tak odvolání zamítl, protože se Chaura dlouhodobě projevoval jako nebezpečný řidič.

    V rozsudku se píše, že se Vojtěch Chaura v minulých letech dopustil celkem osmi přestupků, kvůli nimž opakovaně přišel o řidičák.

    V únoru roku 2007 Chaura například předjížděl vůz těsně před přechodem před chodce a srazil se s protijedoucím autem. Vyfasoval pokutu pět tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců.

    V lednu roku 2017 překročil rychlost v obci o 40 kilometrů a dostal stejný trest. Ten samý rok v prosinci překročil povolenou rychlost na dálnici a navíc u sebe neměl osvědčení o registraci vozidla. Dostal pokutu tisíc korun.

    Vojtěch Chaura

    Následující rok v květnu se Chaura projížděl po obci 75kilometrovou rychlostí. Vyfasoval měsíční zákaz řízení a pokutu 2500 korun.

    V březnu roku 2019 byl Chaura zase účastníkem nehody, při které byl poraněn cyklista. Chaura nehodu nenahlásil policii a dostal opět pokutu 2500 korun. 

    „Ačkoliv byl obžalovaný již v minulosti postižen správními tresty zákazu řízení motorových vozidel, z těchto nevzal si žádné ponaučení,“ napsal soudce Jiří Mádr v rozsudku.

    Ze svých incidentů za volantem si Chaura nedělal velkou hlavu. Dne 21. září roku 2019 se zúčastnil akce setkání majitelů aut Ford Mustang. V půjčeném autě se snažil dohnat vůz, který se mu ztratil z dohledu. 

    Chaura jel více než 150kilometrovou rychlostí. V zatáčce začal intenzivně brzdit, nehodě ale zabránit nedokázal, ve vysoké rychlosti vjel do protisměru a srazil se s protijedoucím vozidlem.

    V autě značky Škoda seděl brigádní generál Milan Jakubů se svou manželkou. Žena utrpěla vážná zranění, svůj boj o život ale nakonec vyhrála. Jakubů, který auto řídil, na místě zemřel.

    Ve Fordu Mustang s Vojtou Ch. měl jet i jeho mladší bratr.

    Projevil lítost a pak se odvolal

    U soudu Chaura projevil lítost, okamžitě prodal své auto a peníze věnoval generálově rodině, se kterou se chtěl sejít, ale nedočkal se. Také prý odevzdal řidičák a během koronavirové krize se věnoval dobročinné činnosti.

    „Mrzí mě, že jsem zapříčinil tuto tragédii, byla to má chyba. Jsem si vědom, že tragické následky této nešťastné události se nedají nikterak odčinit. Kdybych mohl vrátit čas, vrátil bych ho. To ale bohužel není v mých silách,“ řekl u soudu Chaura, který později českou veřejnost překvapil tím, že se proti tříletému trestu odvolal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:03 středa 8. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      139
    • Tvl
      18
    • Super
      10
    • Haha
      10
    • Cože
      9
    • Sladký
      9
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...