Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Afghánistánu padl rotný Tomáš Procházka. Byl to sympaťák, který miloval psy

    Útok v provincii Herát, při němž zemřel dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka, nebyl odplatou mířenou proti českým vojákům. Primárně totiž cílil na koaliční jednotky. Jak potvrdil ministr vnitra Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata, útočníkem měl být člen afghánských bezpečnostních sil, které s armádou spolupracují. Pravděpodobně tak vojáci s nebezpečím vůbec nepočítali.

    Už podruhé během týdne se v Afghánistánu odehrál útok, který odnesli příslušníci české armády. Tentokrát ovšem došlo i na smrt, padl totiž dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka. 

    Ten byl členem jednotky, která v Herátu pomáhá 601. oddílu speciálních sil. Ve volném čase se věnoval kynologii a z jeho facebookového profilu je znát, že psy skutečně velmi miloval.

    Opět se spekuluje o tom, zda útok na vozidlo s českými vojáky nebyl odplatou za dopadení a smrt strůjce srpnového útoku, po němž zemřela trojice Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. 

    Primárně však na Čechy střelba cílena nebyla. „Útok byl veden na vojáky koaliční, nikoliv na české,“ vysvětlil náčelník generálního štábu Aleš Opata.

    O detailech útoku promluvil ministr vnitra Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

    Podobně jako v srpnu šlo o útok zbabělý a podlý. Zatímco tehdy se útočník infiltroval mezi civilisty, tentokrát střílel přímo na základně Šindánd. Byl totiž příslušníkem afghánských bezpečnostních sil. Ti s armádou nejenže spolupracují, koaliční vojáci je dokonce mentorují – cvičí je ve vojenských dovednostech.

    Útočník ale nebyl přímo z jednotky, kterou mentorují naši vojáci.

    Rotný Tomáš Procházka, který padl v Afghánistánu.

    „Je to obrovská základna v blízkosti letiště, uvnitř je několik malých, jedna z nich je česká. Naši vojáci se vraceli na základnu, když po nich byla vedena střelba. Pohybovali se uvnitř chráněné základny, měli na sobě součásti výstroje, jako by byli mimo základnu,“ vysvětlil Opata.

    Na základně Šindánd zemřel rotný Tomáš Procházka. Sympaťák, který se ve volném čase věnoval psům.

    Vojáci tedy sice byli ve výstroji, nebezpečí ovšem nemohli ani v nejmenším tušit. Útočník na ně začal střílet z 80 až 100 metrů, okamžitě po útoku byl dalšími příslušníky bezpečnostních sil zatčen.

    Armáda nyní pracuje se dvěma verzemi toho, co stálo na pozadí útoku. Útočník se buďto zradikalizoval až v afghánské armádě, nebo do ní byl nastrčen Tálibánem již s úmyslem zaútočit na koaliční jednotky. Teroristické hnutí Tálibán se k útoku již automaticky přihlásilo.

    Deník The New York Times již včera napsal, že střelec nelibě nesl smrt afghánského policejního šéfa Abdula Razaka. Protože se domníval, že podíl na jeho smrti nese i americký generál, měl se s vojáky dostat do potyčky, k níž se náhodou připletli i čeští vojáci a která vyústila právě až ve střelbu. To ale na tiskové konferenci popřel generál Kolář.

    Kromě zabitého Tomáše Procházky byli v Herátu zraněni dva další čeští vojáci, oba jsou však mimo ohrožení života. Tělo Tomáše Procházky bude do Česka převezeno zítra.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:26 středa 20. února 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      25
    • Trapas
      18
    • Sladký
      12
    • Haha
      11
    • Super
      8
    • Cože
      8