Medaile od Zemana a povýšení. Jakých poct se dostane padlým vojákům a co znamenají?

Těla tří našich padlých hrdinů, Patrika Štěpánka, Martina Marcina a Kamila Beneše, byla ve středu armádním speciálem dopravena do vlasti. Naposledy se tu s nimi rozloučili ostatní vojáci, nejvyšší státníci, rodiny i zbytek národa. Dostalo se jim také několika poct a ocenění. Jakých a co znamenají?

Za naši zem bojovali daleko od domova, až ve válkou zmítaném Afghánistánu. Osudným se však Patriku Štěpánkovi, Martinu Marcinovi a Kamilu Benešovi stala běžná patrola, při níž museli vystoupit z auta a pokračovat po svých.

Pak se stali terčem zbabělého atentátníka hlásícího se k hnutí Tálibán. Ten před nimi odpálil nálož na svém těle a jejich mladé životy ukončil. Ostatky našich hrdinů dnes na pražské letiště dopravil vládní speciál, aby jim celá země mohla vzdát úctu.

Té se vojáci dočkali už v Afghánistánu před odletem do vlasti. Kolem jejich rakví se na letišti v Bagrámu shromáždili kolegové nejen z Česka, ale i z dalších zemí. Dali tímto jasně najevo, že dělení na jednotlivé národnosti jde na misi stranou a že všichni v krizové oblasti stojí v jedné řadě. Při útoku byli ostatně vážně zraněni i američtí a afghánští vojáci.

Všichni přítomní proto na rakve padlých mužů položili insignie svých zemí a vzdali jim tak hold. Na fotografiích jsou rozpoznatelné například odznaky patřící zřejmě vojákům z Íránu či Itálie.

Další velké pocty se pak našim vojákům dostalo v Česku. Ministr obrany Lubomír Metnar totiž oznámil, že všechny tři povýšil in memoriam do hodnosti štábních praporčíků. Stejně tak tomu bylo i v případě hrdinů padlých v roce 2014, kteří zemřeli také v afghánské provincii Parván a také vinou sebevražedného útoku (psali jsme ZDE).

Pro vojáky povýšení in memoriam znamená velký posun ve strukturách armády. Zatímco Martin Marcin zastával hodnost rotného a Kamil Beneš s Patrikem Štěpánkem byli desátníky, čímž všichni patřili do sboru poddůstojníků, hodnost štábního praporčíka je tou vůbec nejvyšší ve sboru praporčíků. Vojáci proto budou pohřbeni s vojenskými poctami.

Poslední rozloučení v Afghánistánu

To navíc není vše, všichni tři se dočkají také medaile Za hrdinství, což je státní vyznamenání udílené prezidentem republiky za hrdinství v boji. Jde o stříbrnou medaili na žlutých stužkách s trikolórou, na níž je vyobrazen dvouocasý lev.

08.srpna 2018 v 16:09, příspěvek archivován: 08.srpna 2018 v 19:56

Pan prezident udělí ve státní svátek 28. října 2018 in memoriam státní vyznamenání, Medaili Za hrdinství, třem českým vojákům, kteří padli v Afghánistánu.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček oznámil, že bude vyznamenání vojákům uděleno ve státní svátek 28. října. Jelikož budou vyznamenáni in memoriam, medaile za ně převezmou pozůstalí.

Vládní speciál přivezl ostatky českých vojáků.

Výčet ocenění, která Patrik, Kamil a Martin in memoriam dostanou, tím však nekončí. Všechny tři vyznamená i ministerstvo, a to konkrétně nejvyšším resortním vyznamenáním, jímž je Kříž obrany státu ministra obrany České republiky.

Kříž obrany státu uděluje ministr obrany také za hrdinství v boji, vynikající velitelskou činnost či za zásluhy na obraně České republiky s nasazením vlastního života.

Kříž obrany státu je ocenění udílené ministrem obrany.

Jak uvádí web Acr.army.cz, základní tvar Kříže obrany státu ministra obrany České republiky se odvolává na Československou revoluční medaili z roku 1918 a Československý válečný kříž 1939. Na lícové straně Kříže obrany státu ministra obrany České republiky je modifikovaný kříž pisánského typu na jednoduchém věnci oválného tvaru se zdobným motivem lipových trojlistů. Na střed kříže je položen znak Armády České republiky v barvě. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:18 čtvrtek 6. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7