Návrat hrdinů: Vládní speciál přivezl domů Martina, Kamila a Patrika

Nejprve se s nimi rozloučili kolegové v Afghánistánu a Českem se mezitím rozezněly symbolické sirény. Teď se trojici českých vojáků, kteří padli rukou teroristy hnutí Tálibán, dostalo nejvyšších poct i doma. V 16.15 hodin na pražské letiště dosedl vládní speciál s ostatky rotného Martina Marcina (†36) a desátníků Kamila Beneše (†28) a Patrika Štěpánka (†25). Přímo na místě se uskuteční zhruba půlhodinová ceremonie, které se zúčastní pozůstalí, prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš a další vrcholní politici. Pohřební vozy pak zamíří na Vítězné náměstí.

Pietní ceremoniál, který příjezdu ostatků našich vojáků následoval, byl velmi emotivní. 

U rakví, zahalených do českých vlajek a vždy doprovázených portrétem padlého hrdiny, se shlukli rodinní příslušníci. Ti na ně položili květiny.

Rakve vojáků na cestě z letadla do pohřebních vozů vyprovázel smuteční pochod. Ještě předtím však zazněl proslov hlavního kaplana armády Jaroslava Knichala.

Vládní speciál přivezl ostatky českých vojáků.

Kromě toho také zazněla národní hymna a přítomní vojáci svým padlým kolegům salutovali.

Ceremonie se zúčastnili i nejvyšší státníci včetně prezidenta Miloše Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že Zeman vojákům udělí státní vyznamenání.

Na místo dorazili pozůstalí vojáků.

Když ceremoniál skončil, pohřební vozy se vydaly směrem na do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Smuteční kolona cestou minula Vítězné náměstí, kde vojákům tleskaly desítky lidí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:28 čtvrtek 6. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 9
  • 8
  • 7
  • 5
  • 4