Na Domažlicku se srazily vlaky! Na místě jsou přes dvě desítky zraněných a vrtulníky

Na vlakovém nádraží v Kdyni došlo dnes ráno ke srážce osobního vlaku a technického vozu, který se skládal z jednoho vagonu a lokomotivy. Podle současných informací je na místě jednadvacet zraněných osob, z toho minimálně jeden člověk velmi vážně. Na místě už jsou také vrtulníky, které do nemocnic v Plzni a Praze převezly už šest lidí. Podle mluvčího hasičů se ještě nepodařilo všechny zraněné vyprostit z vlaku.

Podle informací, které přinesla Česká televize, došlo k nehodě dnes po 7:15. Provoz na trati mezi Kdyní a Domažlicemi je nyní přerušen a čeká se na odklizení souprav. Ze začátku bylo hlášeno 13 zraněných osob, po chvíli se počet výrazně zvýšil a hasiči uvádějí 21 zraněných. 

Podle Drážní inspekce došlo ke srážce tak, že osobní vlak vjel za návěstidlo zakazující jízdu. Poté přišel střet s technickým vlakem.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal upřesnil, že k nehodě došlo kvůli chybě strojvedoucího osobního vlaku. 

„Došlo k nedovolené jízdě osobního vlaku z Klatov do Domažlic za odjezdové návěstidlo, které bylo v poloze zakazující jízdu. Vlak následně vjel do postavené vlakové cesty pro služební vlak a došlo ke srážce,“ popsal nehodu Drápal. 

Některé vážněji zraněné musely z místa převážet vrtulníky. Vyprošťování osob se navíc neobešlo bez komplikací. 

„Ve vlaku je stále zaklíněna jedna osoba,“ přiznal mluvčí hasičů Petr Poncar. V tuto chvíli se již podařilo osobu vyprostit a na nosítkách vynést ven z vlaku, kde si ji převzali do péče zdravotníci.

„Momentálně z místa události letecky transportujeme čtyři osoby při vědomí se středně těžkými zraněními,“ uvedla mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Počet takto transportovaných se pak měl ještě zvýšit.

Některé zraněné záchranáři přepravili do pražského Motola, dva pak mířili na urgentní příjem plzeňské nemocnice.

Na nádraží v Kdyni na Domažlicku se ve středu ráno srazil osobní vlak s...
Na nádraží v Kdyni na Domažlicku se ve středu ráno srazil osobní vlak s...

Na místo jsou přivolány také jeřáby a podvalník, pomocí kterého bude osobní vlak z trati odvezen pryč, až poté bude možné provoz na trati obnovit.

Aktuálně České dráhy zavedly na trase náhradní autobusovou dopravu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:06 čtvrtek 7. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 29
  • 25
  • 25
  • 25
  • 24