Před magistrátem „pivní zahrádka“! Co na to Hřib? Primátor nepochopil problém, míní Hamáček

Zatímco primátor Zdeněk Hřib radí Pražanům, kam na výlet, pod jeho okny se porušují vládní nařízení. Židle a stolky, které pracovníci pražského magistrátu umístili přímo před vchodové dveře na Mariánském náměstí, neslouží lidem k odpočinku, ale ke konzumaci alkoholu. Přesto se odstraňovat nebudou.

V Česku sice stále řádí třetí vlna epidemie koronaviru, denně přibývají tisíce nových nakažených, lékaři v první linii sotva popadají dech, Pražané přesto v úterý večer vyrazili do ulic. A na dodržování vládních nařízení se rozhodně nehledělo. A to nejen na pražské náplavce a v přilehlých ulicích, ale i přímo před budovou Magistrátu hlavního města Prahy.

Ačkoliv je v celé České republice zakázáno pít alkoholické nápoje na veřejnosti, právě fotoreportéři Expresu narazili na skupinky lidí, kteří seděli na pracovníky magistrátu přichystaných židlích a popíjeli lahvové pivo.

A rozhodně nešlo o ojedinělý případ. Zaplněné byly téměř všechny stolečky na Mariánském náměstí a u všech se pil alkohol. Ačkoliv tam stolečky dali pracovníci magistrátu, nehodlají porušování vládních nařízení řešit.

„Židle s stolky plní funkci laviček. Stejná pravidla platí po celé republice, tedy i na Mariánském náměstí v Praze. Kontrola dodržování nařízení není v gesci magistrátu, ale je to věcí strážníků a policistů,“ sdělil expresu mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že neuvažují, že by židle a stoly dali pryč.

„Odstranění židli a stolků by nebylo řešením, neboť by se lidé pravděpodobně jen přesunuli jinam. Dlouhodobě apelujeme hlavně na zdravý rozum a osobní zodpovědnost lidí, ostatně právě díky zodpovědnosti většiny Pražanů bývá hlavní město v protiepidemickém sytému oproti jiným krajům lépe hodnoceno. Podobný problém řešíme i v případě pražských náplavek, kde jejich uzavření považujeme také až za extrémní řešení,“ dodal Hofman, který nám zaslal několik dní starou tiskovou zprávu, v níž se píše, že hlídky AntiCovid týmu pražského magistrátu napočítaly na tisíc porušení protiepidemických opatření. Prostřednictvím zmíněné zprávy vedení města apelovalo na občanskou odpovědnost občanů.

Zatímco z magistrátu odcházela zmíněná tisková zpráva, sám primátor Zdeněk Hřib na svém oficiálním instagramovém účtu mlčí. Místo toho radí Pražanům, kam na výlet.

I proto jsme se Hofmana zeptali, zda sám Hřib chystá nějaký osobní apel na obyvatele hlavního města. Ten nám jen stroze odpověděl, že ano. Na náš dotaz, zda výzva neměla přijít v úterý, kdy v centru Prahy téměř nikdo protiepidemická nařízení nedodržoval, nám již neodpověděl. 

A na Instagramu Zdeňka Hřiba je stále posledním příspěvkem dvacet tipů na méně frekventovaná místa v Praze, kam můžeme všichni bez větších obav zamířit na procházku. Snad to bude platit i po této výzvě.

Kontaktovali jsme pochopitelně i primátora Hřiba. Ten nám do vydání článku neodpověděl. Místo toho svalil vinu na zavřené okresy. 

„Pražané zaplnili pražské parky a náplavku, protože nemají jinou možnost, kam vyrazit v těchto skoro až letních teplotách do přírody. Proto opět apeluji na propojení Prahy s okresy Praha-východ a Praha-západ. Pomohlo by to rozptýlení lidí do většího prostoru,“ napsal na sociální síti Hřib. 

Na jeho slova ihned reagoval ministr vnitra Jan Hamáček. „Myslím si, že pan primátor Hřib nepochopil podstatu problému. Problém na náplavce není ten, že tam byli lidé, ten problém je, že neměli roušky. Pokud se budou chovat takto, je jedno, kam jedou. Kdyby ty roušky měli, problém by nebyl,“ řekl na středeční tiskové konferenci Hamáček.

Ministr znovu připomněl, že propojení Prahy-východ a Prahy-západ s Prahou nedoporučili odborníci z Ministerstva zdravotnictví v popředí s ministrem Janem Blatným. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:28 čtvrtek 29. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 23
  • 7
  • 6
  • 0
  • 0