Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nechápete současnou vládní krizi? V 5 bodech vám vysvětlíme, o co vlastně šlo

    Spor o reorganizaci policie udělal z koaličních partnerů Andreje Babiše z hnutí ANO a Milana Chovance z ČSSD nesmiřitelné oponenty. Politolog Matěj Trávníček vám na Expresu pomůže se v nepřehledném sporu vyznat. | foto: koláž Expres.cziDNES.cz

    Českou vládou momentálně otřásal asi největší krize za dobu jejího působení. Na vině je spor o reorganizace policie, který do role nesmiřitelných oponentů postavil ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD a ministra financí Andreje Babiše, který je předsedou hnutí ANO. V situaci je velmi těžké se orientovat. Expres vám spolu s politologem Matějem Trávníčkem vysvětlí, o co vlastně běží a tak budete lépe chápat to, co právě hýbe naší politikou.

    1. O co vlastně ve sporu jde?

    Jádrem sporu je navrhovaná reorganizace policie. Ta vyvolala politický spor mezi ČSSD a hnutím ANO. Stejné postoje jako hnutí ANO zastává odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta a vedoucí státní zástupci, za ČSSD naproti tomu stojí vedení policie.

    Za Chovancem stojí vedení policie, za Babišem Robert Šlachta a státní zástupci.

    „Hraje se o to, kdo bude mít hlavní slovo a potenciálně i o to, v jakém složení bude fungovat vláda,“ říká pro Expres politolog Matěj Trávníček, který vyzdvihuje fakt, že Andrej Babiš pohrozil vypovězením koaliční smlouvy kvůli tomu, že ministr vnitra Milan Chovanec podepsal sporný návrh reformy.

    2. Jaký je současný stav sporu?

    „Zdá se, že ČSSD tahá za delší konec provazu, protože kdyby ANO skutečně opustilo koalici, tak už teď avizovala TOP 09 ústy svého předsedy Miroslava Kalouska, že je ochotna případně podpořit nějakou – menšinovou? – vládu ČSSD. Klíčové totiž bude, kdo bude schopen poskládat ve Sněmovně 101 hlasů,“ analyzuje situaci Trávníček.

    Andrej Babiš má zdá se ve sporu o sněmovní většinu o něco horší postavení, soudí politolog Matěj Trávníček.

    Potřebná parlamentní většina je to, oč jak hnutí ANO, tak ČSSD hrají. Andrej Babiš sice řekl, že vypovězení koaliční smlouvy neznamená pád vlády, ale těžko říct, jak je tato možnost proveditelná. ČSSD může podle Trávníčka doufat v podporu TOP 09, části ODS nebo Úsvitu a případně i přeběhlíků z hnutí ANO.

    Babiš má více svázané ruce, při rozkmotření se se sociálními demokraty mu podpora pravicových stran nehrozí a spolupráce s komunisty by pro něj mohla představovat politickou sebevraždu. Zajímavá je podle Trávníčka úloha lidovců. „Chovají klasicky jako lidovci. Čekají, kdo jim nabídne víc, respektive, která varianta pro ně bude nejvýhodnější, ale to jim nejde vyčítat. To je v politice vcelku normální,“ hodnotí politolog.

    3. Jaké dopady už celá kauza má?

    Nejviditelnějším dopadem současné situace je rezignace šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. Sama plánovaná reorganizace policie se pak odložilo o jeden měsíc a to na 1. srpna. S vývojem situace Šlachta naznačil, že by si mohl rozhodnutí rozmyslet, ale spoléhat na to nikdo nemůže.

    Vládní krize zatím stála místo šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu.

    Matěj Trávníček jako politolog upozorňuje i na dopady politické, které vyplývají právě z vzniklé koaliční krize. „Prohloubení existujících a vykopání nových příkopů mezi stranami vládní koalice a jejich reprezentanty může mít sekundárně vliv i na skládání koalic po krajských volbách,“ upozorňuje Trávníček.

    4. Jaké dopady můžeme očekávat do budoucna?

    Podle Matěje Trávníčka je klíčovou postavou současné situace Andrej Babiš. „Je trochu jako princezna Koloběžka - oblečená, neoblečená,“ říká s nadsázkou Trávníček, který naráží na to, že Babiš prohlásil, že ač by mohl vypovědět koaliční smlouvu, jeho ministři by ve vládě zůstali.

    Co tedy může nastat?

    Spor Babiše s Chovancem by mohl vyústit až v pád vlády.

    Kdyby Babiš dostál svému slovu a vypověděl koaliční smlouvu, ale z vlády neodešel, tak by podle Trávníčka měl premiér Bohuslav Sobotka požádat o odvolání ministrů ANO prezidenta Miloše Zemana. „Ale co když se Miloš Zeman zachová podobně jako Václav Klaus v roce 2011 a prostě řekne, že ministry neodvolá?“ klade si otázku Trávníček.

    Zkušený politolog dodává, že koaliční krize může hodně rychle přerůst v krizi ústavní, protože v okamžiku výše popsaného scénáře bude do sporu zatažen i prezident republiky. „Naštěstí jsme civilizovaná země, v zemích třetího světa by totiž podobná situace mohla skončit i občanskou válkou,“ říká Trávníček.

    5. Co si vlastně mají Češi z celé kauzy odnést?

    Hlavním poučením pro veřejnost by podle Trávníčka mělo být to, že existují snahy o propojení policie a politiky. Je na každém jednotlivci, komu v daném sporu fandí. Každopádně Robert Šlacha a další policisté byli vtaženi do politického sporu, ať se jim to líbí nebo ne.

    Milan Chovanec podepsal sporný návrh reorganizace policie. Podepsal tím i rozsudek smrti současné vládě?

    „Do hlavy jim nevidím, ale do politické roviny – a teď si vyberte podle svých osobních sympatií a názorů – se nechali vtáhnout nebo vědomě vstoupili. Ať tak či onak, něco takového by se nemělo dít a není to dobrým vysvědčením pro Českou republiku,“ uzavírá pro Expres politolog Matěj Trávníček.

    Večerní obrat

    Šéf ANO Andrej Babiš nakonec zatáhl za ruční brzdu a na tiskové oznámil, že jeho hnutí navzdory podpisu policejní reformy vládu neopustí, koaliční smlouvu nevypoví a po návratu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z Číny se pokusí domluvit na restartu koalice „Nechceme sarajevský atentát a koaliční smlouvu vypovíme, když premiér odjel do Číny. Nebylo by to korektní,“ prohlásil lídr hnutí Babiš.

    Jasné je, že vztahy vládní trojkoalicejsou po kauze slučování policejních sborů hluboko pod bodem mrazu. Je jen otázkou, kdy dojde k dalšímu střetu a krizi, která by mohly vyústit v pád vlády a předčasné volby.

    Kdo ještě věří, že tato vláda vydrží do řádných voleb?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:04 pátek 14. října 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      24
    • Super
      10
    • Cože
      8
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Haha
      5