Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vile manžela Miluny ze Slunce, seno hrozí demolice: Půjde dům za desítky milionů k zemi?

    Kolem luxusních apartmánových komplexů ve Špindlerově Mlýně je opět živo. V pozoru je hlavně vlivný člen ODS Vladimír Schmalz, o jehož vilu za desítky milionů se zajímá stavební úřad. | foto: Koláž Expres.cz

    Jaro je sice za humny a rtuť teploměru v Česku se tento týden vyšplhá až ke dvacítce, ve Špindlerově Mlýně ale řádně přituhuje. Na bodu mrazu jsou aktuálně hlavně vztahy vlivného člena ODS a někdejšího šéfa akvizic společnosti ČEZ Vladimíra Schmalze a stavebního úřadu ve Vrchlabí. Ten začátkem března po téměř dvouletém šetření zahájil řízení o odstranění jeho stavby. Manžel Petry Pyšové alias Miluny z trilogie Slunce, seno za tím vidí šikanu znepřátelených developerů a místních.

    „Byly shledány důvody pro zahájení řízení o odstranění stavby. Stavba byla postavena v rozporu s vydanými povoleními,“ píše deníku Právo v odůvodnění úředního verdiktu šéfová stavebního úřadu ve Vrchlabí Hana Vondrušková. Špindlerovský územní plán podobné objekty na Schmalzově pozemku nepřipouští.

    „Pozemek s předmětnou stavbou leží na ploše určené pro občanské vybavení, kde stavba pro rodinnou rekreaci není přípustná,“ stojí v oznámení o zahájení řízení. Na pozemku je možné postavit například penzion nebo sportoviště.

    Stavebník podle úředníků nedodržel stanovené vzdálenosti od hranice sousedního pozemku, půdorys objektu a překročil počet podlaží stanovených pro stavby určené pro rodinnou rekreaci. Podnět k zahájení řízení o Schmalzově nemovitosti podal spolek Za rozumný rozvoj Krkonoš, rezidence podle něj byla koncem roku 2012 zkolaudována v rozporu se zákonem. 

    Schmalz považuje svůj rekreační objekt ve svahu nad Špindlerovým Mlýnem za zcela v pořádku. O verdiktu vrchlabských úředníků mluví jako o řízené šikaně vyprovokované znepřátelenými developery a Špindleráky.

    Vlivný člen ODS Vladimír Schmalz s manželkou Petrou. Ta se proslavila coby Miluna v trilogii Slunce, seno.

    „Pokud jde o naši nemovitost, jsem přesvědčen, že je vše v pořádku. Stavba je v souladu s pravomocnými rozhodnutími a povoleními, o tom jsem byl i ujištěn ze strany odborníků, kteří měli stavbu na starosti. Vše se v zahájeném řízení vysvětlí a vyřeší,“ sdělil Právu Schmalz, který může podat žádost o dodatečné povolení stavby.

    Kolem jeho haciendy ve Špindlu bylo celkem rušno i v uplynulých letech. Stalo se tak poté, co se vlivný člen ODS nepohodl se svým dnes již bývalým kamarádem, developerem Zbyňkem Cejnarem. Ten na vedlejším pozemku nechal postavit apartmány, které zastínily do té doby parádní výhled z milionářovy rodinné vilky.

    Vlivný člen ODS Vladimír Schmalz považuje svůj rekreační objekt (vpravo) ve svahu nad Špindlerovým Mlýnem za zcela v pořádku.

    Schmalz proto rozjel boj se sousedem, kdy využil pochybení úředníků na stavebním úřadu. Podal na ně trestní oznámení, následovalo policejní vyšetřování, obžaloba a soud, který dvěma stavebním funkcionářům nadělil tresty.

    „Jednal jsem v dobré víře, nemůžu za šlendrián na úřadě,“ bránil se developer, který logicky nechtěl o dva apartmány v českém Aspenu přijít.

    Teď se karty obrátily a dokazování bude na straně Vladimíra Schmalze. O něm se nedávno mluvilo i v souvislosti s možnou bytovou výstavbou v okolí pražského Džbánu, proti které se zvedla obrovská vlna nevole z řad místních i přespolních.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:52 úterý 19. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      22
    • Super
      14
    • Trapas
      11
    • Tvl
      7
    • Sladký
      5
    • Cože
      4