Před a po: Jak se Putin mění s prodlužující se válkou na Ukrajině

Každé veřejné vystoupení ruského diktátora Vladimira Putina rozhýbe kolotoč spekulací o jeho zdravotním stavu. Včerejší vojenská přehlídka v rámci oslav Dne vítězství nebyla výjimkou. Není se čemu divit. Srovnání Putinových fotek ze včerejška s těmi, jež byly pořízeny jen před pár měsíci, je přímo šokující.

Putin v posledních měsících rychle ztrácí svoji dlouho budovanou auru respektovaného vůdce. Zapomeňte na polonahé túry v sibiřské divočině a spanilé projížďky na koni, při nichž se rád nechával zvěčnit.

Na vojenské přehlídce byl ruský prezident nezdravě oteklý, pobledlý a bez energie. Všímají si toho lidé po celém světě, a pokud nejsou už úplně zaslepeni kremelskou propagandou, pak i sami Rusové. 

Vladimir Putin během oslav Dne vítězství

V neposlední řadě Putinova chatrného zjevu využil i Kyjev. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč ho označil za „starého, nemocného a k smrti vyděšeným mužíčka“.

Putin v říjnu oslaví sedmdesáté narozeniny a je jasné, že nebude mládnout. Rapidní zhoršení jeho kondice ale bije do očí. Stačí si porovnat jeho fotky z poslední doby, například takto Putin vypadal v loni v březnu během oslav Dne vojsk Národní gardy.

Vladimir Putin před rokem

Ještě při projevu, v němž oznamoval a hájil invazi na Ukrajinu jako „speciální vojenskou operaci“, působil Putin pevně a odhodlaně.

Ruský prezident Vladimir Putin hrozí, že vměšování se do jeho záležitostí může mít nesmírné následky.

V následujících týdnech, kdy už se válka absolutně nevyvíjela podle plánu a Rusové počítali na Ukrajině masivní ztráty, už si svět začal všímat, že je Putin na oficiálních fotografiích z nejrůznějších jednání sesunutý v křesle, opírá se a celkově působí dosti nezdravě.

Vladimir Putin během jednání s petrohradským guvernérem Alexanderem Beglovem

Zda skutečně Vladimir Putin bojuje s nějakou vážnou nemocí, se pochopitelně od Kremlu nedozvíme. Na veřejnost ale prosakuje čím dál více svědectví z Putinova okruhu o tom, že už diktátor příliš nevnímá realitu a dostává záchvaty zuřivosti.

Vladimir Putin působí chatrným dojmem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 středa 7. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 10
  • 10
  • 9
  • 7
  • 7