Osvobození Palmýry od ISIS: Zdemolované památky a krev popravených vezňů

Syrským jednotkám se po více než roce podařilo porazit vojáky Islámského státu ve starobylém městě Palmýra, které je nyní osvobozeno od radikálů z ISIS. Nikdo už ale nevrátí zvěrstva, která se během své nadvlády nad městem podařilo džihádistům napáchat.

Fotogalerie

Starobylé město Palmýra patřilo k nejcennějším historickým centrům v Sýrii. Kvůli mnoha jedinečným, více než dva tisíce let starým stavbám, bylo město dokonce zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Krutou ránou pro Palmýru bylo obsazení Islámským státem na začátku loňského roku.

Islámští radikálové začali okupovanou Palmýru téměř okamžitě demolovat. Výbušninami zničili prastarý Belův chrám, římský vítězný oblouk nebo Bal-Šáaminův chrám. Starověké stavby totiž odporovaly jejich radikálnímu výkladu islámu, který přikazuje srovnat se zemí vše, co sloužilo k uctívání jiného boha než Alláha.

Palmýra se rovněž stala dějištěm četných poprav zajatců ISIS. V krvavá jatka proměnili teroristé starořímský amfiteátr, kde stříleli zajaté vězně a podřezávali archeology, kteří zkoumali zdejší památky. Stopy krve zavražděných lidí jsou stále patrné na záběrech dronů, které byly zveřejněny po osvobození města.

Syrská armáda vyhnala islamisty a prostřednictvím oficiálních vládních zdrojů ohlásila osvobození Palmýry. Ženisté momentálně odminovávají město plné nastražených výbušnin. Škody na několik tisíc let starém městě, které šílení islamisté napáchali za jediný rok ale už nikdy nikdo nenapraví.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:32 pondělí 25. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 15
  • 9
  • 8
  • 8
  • 6