Pirát jel na výlet a to je konec vtipu. Praha kolabuje a šéfové radnice cestují po světě

Pirát jede na výlet... A to je konec vtipu! Na tom, jak Piráti pojali úřadování na pražském magistrátu, toho totiž příliš vtipného není. Zatímco zoufalí Pražané doplácejí na zcela kritickou dopravní situaci, trápí je drahé bydlení a krizový nedostatek bytů, oni s širokými úsměvy na rtech cestují po světě. Po primátorovi Hřibovi je takovým cestovatelem radní Vít Šimral, který vyrazil až do dalekého San Franciska. Pochlubil se, že si přivezl sadu k sestavení robota!

Mnoho lidí věřilo, že paseku v ulicích Prahy, kterou po sobě zanechala bývalá primátorka Adriana Krnáčová, dokáže nově zvolená koalice v čele se Zdeňkem Hřibem z Pirátů urovnat. Po několika měsících úřadování se ovšem situace nijak nezlepšila. 

Doprava kolabuje dál, ulice jsou rozkopané a třeba na Karlově náměstí se lidé do metra dostanou jen jedním ze dvou od sebe vzdálených vchodů.

Smutné na tom je, že většinu Pirátů v čele magistrátu situace nejspíš moc netrápí. Ani nemůže, protože tráví velkou spoustu času nejen mimo město, ale dokonce i mimo republiku. 

Třeba takový primátor Zdeněk Hřib si nedávno s přítelkyní, stranickým kolegou Michálkem a jeho milenkou vyrazili na služební cestu do Tchaj-wanu. Řešil tam třeba přímou leteckou linku z Prahy do Tchaj-peje. Skutečně, šéf města, kde dennodenně kolabuje doprava, řešil letecké spojení s Tchaj-wanem.

Po návratu pak několik dní básnil na sociálních sítích o zemi asijského tygra, kterou považuje za svůj druhý domov (během studií tam absolvoval měsíční stáž), a více než o Prahu měl starost o napjaté vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou.

Případů fajnových služebních cest Pirátů je ale víc. Jako další nás zaujal radní Vít Šimral, který se pochlubil výletem do San Franciska. Vyrazil tam na konferenci GTC 2019 o umělé inteligenci.

Náměstek Vít Šimral

Šimralovi samotnému lze jen těžko zazlívat tragickou situaci v ulicích Prahy, podle stranických stránek Piráti.cz má totiž na starosti hlavně školství a je garant programového bodu právo a sociální věci. Možná vás ale zaráží, proč takový náměstek s gescí ve školství musel vyrazit na nepochybně nikterak levnou služební cestu, jejímž cílem byla konference o robotech.

Vít Šimral se ovšem proti případným rýpalům preventivně obrnil kouzelnou větou: „Programování robotů je něco, co baví v každém věku; proto jej chceme co nejvíce rozšířit i do pražských škol.“ 

Dokonce také zmínil, že si z prosluněného San Franciska přivezl jakési inovace v dopravě. Jaké inovace to jsou, si můžeme jen domýšlet.

Vít Šimral si konferenci v San Francisku nemohl vynachválit.

Mimo to se ovšem Vít Šimral také pochlubil, že si na konferenci udělal radost jakožto velký nadšenec do programování.

„Kromě toho jsem si přivezl i Jetson Nano, kit k postavení robota, který doplní mého robota Arduino,“ stojí v jeho statusu.

Doufejme tedy, že se ony inovace brzy v našem školství projeví. A že podobné pirátské výlety nebudou skutečně jen luxusními dovolenými, z nichž si šéfové kolabující Prahy přivážejí zážitky, či dokonce hmotné předměty na památku.

Alespoň bez přítelkyně

Oproti primátoru Hřibovi, který do Tchaj-wanu vyvezl manželku a tak trochu spojil luxusní služební cestu s luxusní dovolenou ve společnosti dalšího pirátského páru, musíme v případě Šimrala alespoň ocenit, že do Spojených států vyrazil sám. 

Nevíme, zda je to důkazem jeho soudnosti, nebo je náměstek prostě jen single, nepochybně ale rozpočtu města ušetřil alespoň pár desítek tisíc (jen letenka do San Franciska stojí v průměru přes 20 tisíc korun).

Zdeněk Hřib vyjel do Tchaj-peje.

V případě Hřiba, Michálka a jejich partnerek sice Piráti na Facebooku chlácholili rozčilené diskutéry, že celou cestu platila druhá strana, nenechme se ale obalamutit. Jak je zvykem, nepochybně budou zase na oplátku někdy v budoucnu zvát Piráti do Prahy delegaci z Tchaj-wanu a tato cesta už půjde na účet zdejších daňových poplatníků.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:42 pátek 2. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 204
  • 41
  • 34
  • 19
  • 17
  • 14