Rakušan není v odposleších, ujistil Jurečka. Jak vláda ví, co je v policejním spise? diví se lidé

Vít Rakušan nemá žádné informace o probíhajícím vyšetřování a stejně jako my ostatní se vše dozvídá z médií, prohlásil ve vysílání ČT24 ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pak je poněkud zarážející jeho další věta. V té všechny ujistil, že ministr vnitra nefiguruje v odposleších ani není policií vyšetřován. „Jak je možné, že vláda ví o tom, kdo je nebo není v živém policejním spisu?“ nechápou někteří lidé.

Marian Jurečka vystoupil živě ve včerejším vysílání Událostí na ČT24. Zpravodajská relace se pochopitelně zabývala rozsáhlou korupční kauzou kolem hnutí STAN.

Ministr zemědělství obhajoval svého parťáka z vlády Víta Rakušana. Toho pětikoalice podržela a po společném jednání hlasem premiéra Fialy uvedla, že není důvod k žádným změnám.

„Vít Rakušan garantuje, že tu bude všem měřeno stejným metrem, padni komu padni. Ostatně o tom, že tyto věci běží a policie koná, nemá ministr vnitra žádné informace. Dozví se je úplně stejně jako my ostatní z médií. To je věc, která je procesně a principiálně správně,“ uvedl Jurečka.

Jinými slovy chtěl všechny ujistit, že Vít Rakušan není v žádném střetu zájmů jakožto ministr vnitra a zároveň šéf strany spojované s korupční kauzou a nijak nezasahuje do vyšetřování.

Petr Gazdík a Vít Rakušan

Pak je ale zarážející věta, kterou přidal hned s dalším dechem. Podle ní vláda nebo přinejmenším sám Jurečka musí mít dobrý přehled o tom, kdo v probíhajícím vyšetřování figuruje a kdo ne.

„Musím říct, že Vít Rakušan jako předseda hnutí STAN nefiguruje ani v odposleších, ani není člověkem, který by byl ze strany policie nějakým způsobem podezírán a tak dále,“ dodal Jurečka.

Jeho vystoupení si všimlo několik lidí na sociálních sítích.

„Jak může mít informace ze živého spisu?“ diví se jedna z diskutérek na Twitteru. Hlavou kroutí i další lidé, podle nichž na Jurečkově vyjádření „něco smrdí“.

Informace z policejních spisů ohledně kauzy Hlubuček, Redl a spol. unikly i do médií. Jak se tam dostaly, respektive kdo je vynesl, už prošetřuje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:51 čtvrtek 20. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 15
  • 12
  • 12
  • 9
  • 5