Sama proti Visegrádu: V Praze se zformoval odpor proti Merkelové

Pondělní konference států Visegrádské čtyřky konaná v Praze vyslala jednoznačný signál německé kancléřce Angele Merkelové. Státy východní Evropy se shodly na tom, že nesouhlasí s postoji Merkelovou reprezentovaného Německa v souvislosti s uprchlickou krizí. Na narůstající izolovanost německého postoje upozorňuje už i německý tisk.

Jednohlasné NE zaznělo směrem k německé kancléřce Angele Merkelové od všech představitelů států Višegrádské čtyřky (V4) na mimořádném kongresu, který se konal v Praze. Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko se důrazně vyradili proti postojům kancléřky týkajícím se uprchlické krize a jejího zvládání.

Fotogalerie

Spolu s tradičními státy V4 s německou imigrační politikou nesouhlasili ani přizvaní zástupci Bulharska a Makedonie.

Toho, že Merkelová je se svými názory čím dál více izolovaná a státy nejen východní Evropy se jí čím dál více staví na odpor, si začíná všímat už i německý tisk.

Bonnský deník General-Anzeiger napsal, že v Praze si státy V4 sjednotily svůj postoj v uprchlické krizi a chystají se na střet s „koalicí ochotných zemí“, které německou kancléřku podporují.

„Brzy se všichni bojovníci střetnou u kulatého stolu na summitu. Najde se tam evropské řešení? Nebo se rozejdou roztříštění?“ ptá se dále deník.

„Spolku vytvořenému před 25 lety v maďarském městě Visegrád tehdy šlo o bezproblémovou integraci do EU. Nyní usiluje především o to vymezit se proti německému kurzu v uprchlické politice,“ píše se v deníku Tagesspiel.

Na summit V4 byli přizváni i zástupci Bulharska a Makedonie. I oni nesouhlasí s politikou kancléřky Merkelové.

Izolovanost německé politiky reprezentované kancléřkou Merkelovou vnímá i deníkDie Welt. Podle něj to nebudou jen státy V4, které se na nadcházejícím summitu EU postaví proti kancléřce. „Nikdy v minulosti Berlín tak arogantně nezanedbával zájmy svých partnerů v EU. Kancléřce za to v Bruselu vystaví účet,“ píše Die Welt.

Angela Merkelová se má nad čím zamýšlet. Její zahraniční politika drolí Evropskou unii.

„Od vzniku Evropského společenství ještě nikdy nebyla Spolková republika v Evropě tak izolovaná. Na vině je z velké míry paličatost Merkelové,“ komentuje dále situaci Die Welt.

„S ohledem na evropskou stabilitu je nejvyšší čas, aby německá vláda změnila svou politiku a přešla od morálního velikášství k uměřenosti a k pragmatismu,“ uzavírá list.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:13 středa 15. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7