Korejská Pošta pro tebe: Matka si přála setkat se s dcerou, ta je už čtyři roky mrtvá

Netradiční a dojemné využití virtuální reality našli tvůrci jihokorejského pořadu Setkání, který je tamní verzí české Pošty pro tebe. Jang Ji-sung ztratila v roce 2016 sedmiletou dceru Nayeon kvůli vážné nemoci. Produkce zmíněné reality show se rozhodla dát matce možnost ještě jednou se s dcerou rozloučit. Vědci ovšem před podobnými experimenty varují.

Princip Pošty pro tebe je jasný, tato reality show má po celém světě mnoho verzí. Jenže ne vždy je možné vyslat „pošťáka Ondru“.

Stejně tomu bylo v případě Jang Ji-sung, která si přála opět se shledat se svou dcerou. Producenti ale zjistili, že ta je již několik let mrtvá. Tvůrci se rozhodli, že se pokusí pomocí virtuální reality (VR) lidem podobná setkání přesto umožnit.

Pořad si dal za cíl oživovat mrtvé, aby pomohli živým vyrovnat se s jejich zármutkem. Matka dostala VR brýle, speciální dotykové rukavice a také sluchátka, aby na ni mohla dcera promlouvat.

Díky moderní technologii došlo nejen na to, že Jang svou dceru po dlouhých letech uviděla, ale mohla se jí také dotknout a mluvit s ní. Nayeon ujistila svou matku, že již nemá bolesti a má se dobře.

Producenti pořadu použili virtuální realitu k tomu, aby se mohla matka naposledy rozloučit se svou dcerou.

Žena tvůrcům pořadu děkovala a celý zážitek byl pro ni údajně velmi přínosný, jenže odborníci, kteří pořad sledovali, varují před tím, aby se podobně radikální psychologické experimenty využívaly jako zábava v televizi.

Korejská firma MBC se chlubila tím, že pracovala na co nejvěrnějším zpracování dětské tváře, těla a hlasu, jímž Nayeon na svou matku promluvila.

„Myslíš na mě ještě někdy?“ zeptala se virtuální holčička dojaté ženy, která okamžitě odpověděla, že na ni myslí každý den.

Z této fotografie dítěte tvůrci vycházeli.

Takto nakonec vypadal výsledek jejich snahy.

Silný moment viděli diváci ve chvíli, kdy se Jang poprvé odhodlala „dotknout se“ dítěte, i když ze začátku se toho obávala. Jakmile holčičku chytila za ruku, kamery viděly, jak dojetím brečí. Rozplakali se i další členové rodiny, kteří byli v tu chvíli ve studiu.

Na konci dívka dává své matce květinu a vzkazuje jí, že už necítí žádnou bolest. Poté si lehne na trávu a řekne, že je ospalá, že bude spát.

Celou show nyní rozebírá řada vědců, kteří jsou znepokojeni tím, co produkce provedla.

Vědci před dopadem podobných experimentů ovšem varují.

„Vůbec nevíme, jaké psychologické dopady mohou takováto setkání na lidskou psychiku mít. Mnoho psychiatrů to bude považovat za potenciálně škodlivé. Vyvolává to znepokojivé etické problémy,“ cituje profesora Whitbyho ze Sussexské univerzity britský Daily Mail.

Lékaři nevědí, zda může toto „poslední sbohem“ lidem pomoci smířit se s jejich ztrátou, nebo naopak celé trápení prodlouží.

Zároveň je podle vědců otázkou, kdo má vlastně právo jednat za zemřelého. Vytvořit jeho podobu, hlas, dokonce jeho jménem promlouvat k pozůstalým.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:38 středa 10. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 38
  • 37
  • 27
  • 27
  • 24