Tak se dělá zahraniční politika: Orbán v Praze vyrazil i za Klausem, Zemanem a Babišem

Jedním z lídrů, které včera na Pražském hradě s úsměvem přivítal premiér Petr Fiala, byl jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Ten patří k nejkontroverznějším účastníkům supersummitu s ohledem na jeho otevřený postoj jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Návštěvu Česka, kde ho spousta lidí kritizuje, vzal ale se vší vážností. Ve volném čase se sešel i s prezidentem, exprezidentem a také lídrem opozice.

Orbán si našel cestu k někdejšímu prezidentovi Václavu Klausovi, s nímž si v minulosti nejednou vyjádřili obdiv a vysekli poklonu.

„Znáte nějaké lepší místo pro přípravu na přežití dvoudenního summitu EU, než je pracovna Václava Klause?“ zveřejnil na facebookových stránkách neformální a úsměvnou fotografii Klause a Orbána prezidentův Institut.

Expres.cz se obrátil na tiskového mluvčího Petra Macinku s dotazem, co spolu matadoři evropské politiky probírali.

„Diskutovali složitou situaci v obou zemích, zejména v energetické oblasti, jakož i rychle se zhoršující ekonomické podmínky v důsledku vysoké inflace. Věnovali se rovněž tématům týkajícím se geopolitické situace ve světě i vztahům uvnitř Evropské unie. V závěru přátelské debaty došlo i na stav tzv. Visegrádské skupiny. Václav Klaus se s Viktorem Orbánem shodli na nezbytnosti tuto skupinu dále udržovat a spolupráci v ní rozvíjet,“ uvedl Macinka.

Právě visegrádská čtyřka se v posledních měsících otřásla v základech poté, co Orbán striktně odmítl přerušit kontrakty na dovoz ruské ropy.

„Viktor Orbán také informoval Václava Klause o tom, že maďarské vydání exprezidentovy knihy Návrat inflace: Kluzká cesta bezstarostného zadlužování je těsně před uvedením na trh,“ dodal Macinka.

Maďarský premiér toho v Praze během dne zahájení summitu stihl mnohem více. Zajel si také do Průhonic, aby si popovídal s lídrem opozice, expremiérem a svým dobrým přítelem Andrejem Babišem.

Šéf hnutí ANO zveřejnil dvě různé fotografie, neprozradil ale, co s Viktorem Orbánem probírali.

Orbán na Pražském hradě, kde se konalo jednání lídrů a posléze také neformální večeře, navštívil i prezidenta Miloše Zemana. Zašel za ním přímo do jeho pracovny a společně zapózovali pod obrazem Tomáše G. Masaryka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 4. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 90
  • 25
  • 14
  • 6
  • 5
  • 2