„Maďarsko nemělo kolonie, k migrantům tudíž nemá povinnosti,“ píše Orbán Junckerovi

V reakci na rozhodnutí Evropského soudního dvora, který zamítl žalobu Slovenska a Maďarska, ve kterém obě země napadaly systém povinných kvót přerozdělování migrantů. V rámci těch mělo být do členských zemí distribuováno 120 tisíc přistěhovalců. Nyní se s ostrým osobním dopisem a prohlášením ozval maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarsko v čele se svým předsedou vlády reagovalo velmi tvrdě. Poté, co soud stížnost Bratislavy a Budapešti zamítl, ozval se nejprve ministr zahraničí Péter Szijjártó: „Politika Bruselu znásilnila evropské právo a hodnoty. Maďarská vláda považuje závěry Evropského soudního dvora za neuvěřitelně nezodpovědné.“

Viktor Orbán podruhé v několika dnech nadzvedl nejmocnějšího eurobyrokrata Jeana-Claudea Junckera. Po přestřelce o 400 milionech eur, která maďarská vláda požaduje po EU za výstavbu plotu na srbských a chorvatských hranicích, přišla podle německého Bildu Junckerova další, tentokrát osobní nóta premiéra.

„Nejde o solidaritu, ale o násilí, které neznamená nic jiného než přetvoření Maďarska do migrační země, a to navzdory vůli maďarských občanů,“ píše podle německého Bildu Orbán. „Na rozdíl od některých jiných států Evropské unie Maďarsko nikdy nebylo koloniální mocností. Tyto státy se staly zeměmi migrantů v důsledku svých povinností ve vztahu k jejich bývalému postavení koloniálních velmocí.“

Dále se předseda vlády Orbán vyjádřil v tom smyslu, že ani do budoucna se nechce Maďarsko stát migrační zemí. Navrhované změny z Bruselu prý nelze přijmout a Junckerův výklad solidarity není v souladu ani s legislativou EU, ani historickými tradicemi Maďarska.

Od začátku zavedení povinných kvót Evropské unie v roce 2015 bylo umístěnou pouze 25 tisíc migrantů. Představitelé EU to mimo jiné přičítají neochotě středo a východoevropských členských států podílet se na řešení migrační krize.

„Domníváme se, že takzvané povinné kvóty na přemístění v reálném životě selhaly, jak dokazuje pouze 16 % původního počtu přemístěných přistěhovalců,“ uvedl pro list The Telegraph mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Suško.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:04 sobota 6. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 111
  • 10
  • 9
  • 6
  • 6
  • 5