Premium

Koukalová & Konečný: Není divu, že jsou kámoši, ale něco by se Babiš mohl u Orbána přiučit

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Tento komentář jsme shodou okolností (kecáme) napsali na Větruši, kde se před měsícem odehrávalo úplně jiné drama, a to polévková opera dirigenta Víta Klusáka, který jel náhodou kolem s Andrejem Babišem juniorem. My jsme okolo náhodou nejeli, jeli jsme cíleně za Viktorem Orbánem a Andrejem Babišem seniorem a polévku jsme si dali taky. Výborná byla.

Přijeli jsme do Ústí nad Labem, které je prý podle Ivana Bartoše horší než Rumunsko. Neodvažujeme se to posuzovat, ale fakt, že na každé křižovatce, kterou jsme projížděli, nefungovaly semafory, také ledasco naznačuje.  Na druhou stranu zase neznáme Rumunsko natolik, abychom si troufli tvrdit, že v jejich velkých městech nemají semafory vůbec. Premiér Andrej Babiš (67), který kandiduje v Ústeckém kraji, aby si to mohl rozdat právě s Ivanem Bartošem, vytáhl týden před volbami svoje eso z rukávu, a to svou „buddy love“ Viktora Orbána (58), s nímž si nejdříve vyznal lásku na tiskové konferenci v místním divadle a pak si notovali v poslední volební zatáčce.

Nás nejvíce zajímalo, jaký vlastně jen ten největší evropský diktátor, autokrat, fašista, architekt plotů, „prokopávač“ živých koťátek větrákem, a byli jsme trochu zklamaní, protože před námi stál takový pomenší strejda s bříškem, který mluvil velmi klidným hlasem, skvěle si kontroloval řeč těla a uměl nepříjemné věci říkat příjemným způsobem.

To, co říká Andrej Babiš, už víme, protože i když to nechcete poslouchat, stejně vám to v bodech přednesou všichni z opozice, jelikož mají jediné předvolební téma – Babiš. Pro nás bylo zásadní, co nám chce říct prý „maďarské zlo“ Viktor Orbán, na nějž čekalo před divadlem asi dvanáct protestujících, z nichž jeden byl Otakar van Gemund, člověk, u něhož nás vždy zajímalo, jestli má vůbec čas chodit do práce. Ten je vždy na všech protestech a ještě stihne vyhazovat během 17. listopadu květiny politiků do koše, jelikož kromě toho, že přesně ví, kde je pravda, taky přesně ví, kdo smí nebo nesmí položit květiny na památník.

Zřejmě byl měl z Orbánových slov radost, protože maďarský premiér byl dotázán na protestující, zda mu nevadí, že na něj pokřikují různé urážky. „Před třiceti lety jsme bojovali s přáteli za to, abychom získali svobodu a mohli si říkat, co chceme, takže já jsem rád, že lidé říkají, co si myslí, a já jako politik to musím vydržet,“ vzkázal Orbán protestujícím venku.

Prostesty před divadlem.

Česko je podle něj bratr ve zbrani, nejen co se týče Green Dealu, ale zdůraznil, a to několikrát, že pokud nebudeme také bojovat, nebudeme nakonec mít ani na kalhoty, protože netušíme, co vše na nás Evropa chystá, a to nejen mimo toho, že se chystá zdražit naše byty, naše auta a nakonec i naše šaty. Sám od sebe otevřel téma LGBT komunity, za což je velmi kritizován, podle Orbána je to ve zkratce jen o tom, aby do škol nechodili aktivisté vychovávat malé maďarské děti.

Nebudeme soudit, jestli má Orbán pravdu, nebo ne, jestli je diktátor a fašista, o tom ať si udělá každý obrázek sám,  chceme vám jen popsat, co jsme na údajně strašidelném státníkovi viděli a co by si od něj Andrej Babiš mohl převzít.

Tisková konference obou státníků.

Jistě, je tam rozdíl toho, že Viktor Orbán je v politice již desítky let.

Sám o sobě tvrdí, že je obyčejný kluk z vesnice, který měl jako první z rodiny vysokoškolské vzdělání. Premiér Babiš pak během diskuze v divadle s diváky neopomněl připomenout, že v šestadvaceti letech donutil tehdy prosovětskou vládu uspořádat pohřeb obětí z padesátých let a vyzval ji, aby okamžitě „vyhnala Rusáky ze země“. Ne jako stínový ministr zahraničí, primátor Hřib, a druhý stínový ministr zahraničí, starosta jedné části Prahy Kolář, kteří se tady vytahují na Rusko, kdy už je dávno po všem a nic jim nehrozí, ale Orbán to dělal v době, kdy Rusové v Maďarsku opravdu seděli na židlích s tankem za zadkem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:57 pátek 28. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 109
  • 23
  • 7
  • 5
  • 4
  • 4