Nejšílenější český transaktivista: Umím menstruovat, připravte se na těhotné muže!

Světově proslulá spisovatelka J. K. Rowlingová se velmi upřímně vyjádřila na adresu transgender osob. Na sociální síti bez okolků uvedla, že lidé, kteří menstruují, jsou ženy. Vytočila tím hodně těch, kteří hlasitě podporují transgender komunitu. V České republice je tím patrně nejhlasitějším aktivistou jistý Viktor Heumann, jehož názory vyvolávají silné emoce. Pojďme se na některé z nich podívat.

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann si myslí, že spisovatelka J. K. Rowlingová, která stojí ze legendární čarodějnickou ságou Harry Potter, znevažuje snahy přijmout fakt, že menstruují i jiní lidé než ženy.

Heumann v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV sdělil, že i on sám je schopen menstruovat.

„I lidé, kteří mají bradku a pleš jako já, mohou menstruovat. Já jsem transmuž, procházím takzvanou tranzicí, funguji tak, že beru hormon testosteron. Pokud ho vysadím, mohu menstruovat. Na začátku tranzice taktéž,“ říká Heumann.

„Menstruovat mohou nejenom transmuži, ale i nebinární osoby, které se neřadí jednoznačně k jednomu nebo druhému pohlaví,“ dodává aktivista, který se narodil jako žena a rozhodl se stát se mužem.

Viktor Heumann

Připravte se na těhotné muže v českých ulicích

Bojovník za práva transgender osob Heumann měl velmi zajímavé názory už před „kauzou“ spisovatelky Rowlingové. Není tomu dlouho, co českou veřejnost připravoval na těhotné muže v ulicích.

„Jeden z hlavních strašáků je to, že transmuži budou rodit děti. Je ale potřeba říct, že i v zemích, kde k tomu dochází, to jsou jednotky případů. A může se to klidně stát už nyní i u nás: protože otěhotnět může každý transmuž, který vysadí hormonální terapii a ještě neprošel tou povinnou sterilizací. V rodném listě pak bude zapsaný jako matka, ale po vizuální stránce rozhodně nikdo nebude pochybovat o tom, že je to muž. Takže bychom se spíš měli připravit na to, že to je vývoj. Společnost jde kupředu, medicína nám umožňuje spoustu věcí, které jsme si ještě před pár desítkami let nedovedli představit,“ řekl Heumann pro známý gay server Lui.cz.

Přestože se Heumannovi nelíbí, že v cestovním pase je stále veden jako žena, operaci, která by mu umožnila úřední změnu pohlaví, zatím odmítá. Prý z toho důvodu, že plastická chirurgie v Čechách není tak daleko, aby se dočkal fungujícího mužského pohlavního orgánu.

„Většina transmužů to ani nepodstupuje, protože ten výsledek není takový, jaký by chtěli,“ svěřil se serveru HateFree Heumann, který popsal také nepříjemné chvíle, do nichž se v minulosti dostal kvůli tomu, že oficiálně je ženou, ale na první pohled vypadá jako muž.

„Může to být problém například při cestování, kdy vzhled člověka neodpovídá údajům v pasu. Jsou pořád situace, kdy to musí vysvětlovat nějaké paní na přepážce. Ne že by ty paní byly nějaké nepřátelské, ale někdy tomu nerozumí, nevědí, o co se jedná,“ říká Heumann, který organizaci Trans*parent založil spolu s Damianem Machajem před pěti lety.

Dohánělo mě k šílenství, když jsem musel mluvit v ženském rodě

Jedním z důvodů, proč se Heumann rozhodl stát se transgender osobou, byl prý fakt, že se mu nelíbilo o sobě mluvit v ženském rodě.

„Ten jazyk mi byl hrozně protivný. Když jsem musel mluvit v ženském rodě, dohánělo mě to k šílenství,“ svěřil se Heumann, kterého deprese dohnaly až k lékaři.

Dnes je prý relativní spokojený a snaží se, aby byli spokojení i ostatní translidé.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:16 úterý 13. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 121
  • 32
  • 27
  • 25
  • 25
  • 18