Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zákeřná bakterie z moře zabila muže na Floridě, nakazila i Čecha v Bulharsku

    Američan Dave Bennett se nakazil v oceánu bakterií, která požírá kožní tkáně. Stejným způsobem jako Čech v Bulharsku, kterému hrozí amputace nohy. | foto: Koláž Expres.cz

    Člověk aby si bál vlézt do moře! A to ani v pobřežních vodách nemusejí kroužit obávaní žraloci. Ohrozit na životě, nebo dokonce způsobit smrt umí i mnohem menší havěť. V souvislosti s oteplováním moří a oceánů o sobě dává poslední dobou často vědět zákeřná bakterie Vibrio vulnificus. Zabíjela na Floridě, ohrožuje ale i život Čecha, který se nakazil během dovolené v Bulharsku.

    Dovolená Davea Bennetta (66) a jeho rodiny na slunné Floridě se změnila v horor. Stalo se tak poté, co se otec rodiny šel „jen“ vykoupat do moře. To ještě netušil, že mu koupel bude osudná. Podcenil povrchová zranění, kterými se do organismu dostala zákeřná bakterie Vibrio vulnificus.

    Muž se krátce nato probudil s horečkou a zimnicí, později byl převezen do nemocnice. Dcera Cheryl popsala, že mu lékaři objevili na těle tmavé skvrny, když ho převlékali do nemocničního oblečení.

    Testy později ukázaly, že se nakazil bakterií Vibrio vulnificus, která žere měkké kožní a podkožní tkáně. Smrtelná nákaza známá jako nekrotizující fasciitida způsobuje také odumírání cév a nervů. Bennett bakterii podlehl po méně než dvou dnech od nakažení.

    „Navždy bude chybět kousek naší rodiny, ale děkuji bohu za to, že nám ho dal, děkuji mu za minulý týden, kdy jsme všichni byli spolu, i za to, že jsme ho rychle vzali domů. Dneska jsem na nebe hodně žárlila,“ napsala ve svém emotivním projevu Cheryl v den, kdy její otec zemřel.

    Zabijácká bakterie Vibrio vulnificus se může do těla dostat dvojím způsobem. Když člověk sní jídlo nebo vypije vodu, v níž se bakterie vyskytuje. Bakterie se objevuje v mořských plodech, hlavně v syrových ústřicích. Téměř 90 procent lidí, které nakazí, ji dostanou od infikovaných ústřic.

    Nemoc, kterou obávaná bakterie způsobuje, představovala problém už dávno, ale na několika málo místech světa, zejména v Mexickém zálivu. 

    Vibrio vulnificus je velmi nebezpečná, zabije asi třetinu až polovinu nakažených. A tato bakterie se nyní šíří po celém světě. Její výskyt byl ve zvýšené míře zaznamenán i na Aljašce a v Baltském moři, tedy až tisíc kilometrů severněji než kdy předtím.

    „Můj otec neměl žádné otevřené rány. Měl pár téměř vyhojených škrábanců na rukou a nohou, ale ujistila jsem se, že jsou dobře ovázány,“ doplnila Cheryl. Bennettovi se tmavé skvrny na těle rychle šířily, navíc trpěl obrovskými bolestmi.

    Po nákaze ústřicemi jsou právě i zdánlivě zhojené ranky nebo zranění dalším způsobem, jak se nakazit.

    „Ve vodě se Vibrio dostane do kůže a okolních tkání a tam způsobí infekci. Projevuje se zánětlivou reakcí a puchýři. Bez pomoci může infekce proniknout hlouběji do tkáně a postupně může dojít až k nekróze,“ řekla TN.cz primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová.

    Povrchovou rankou se rozumí i obyčejné štípnutí hmyzem. To se stalo osudným českému seniorovi, panu Zdeňkovi z Hodonínska, který se koupal na dovolené v Bulharsku a bakterií Vibrio vulnificus se také nakazil.

    „Od rána měl horečku a zimnici, velice jej bolela noha. Zavolali jsme doktora, který přišel na pokoj a dal mu antibiotika,“ popsala jeho manželka Milada.

    Zachránilo ho rychlé nasazení antibiotik. Před lety měl problémy s trombózou nohy a slaná voda mu dělá na končetinu dobře. Do nemocné nohy ho však štípl hmyz a i tímto malým poraněním se mu zabijácká bakterie dostala do těla. Nyní mu hrozí, že o nohu přijde.

    Bakterie Vibrio vulnificus se vyskytuje se ve slané nebo poloslané vodě u mořských pobřeží. Skupina tchajwanských vědců, která se touto bakterií zabývala, zjistila, že z 93 nakažených lidí jich 31 zemřelo.

    Pokud se do těla dostane, může být nebezpečná v zásadě třemi způsoby. Ohrozit na životě může vážnou střevní infekcí, odumíráním částí těla nebo otravou krve.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:44 středa 27. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      21
    • Cože
      12
    • Sladký
      12
    • Super
      11
    • Trapas
      11
    • Haha
      10