Marně ho oživovala, pak musela obvolávat kolegy. Michalik zemřel na výletě s manželkou

Místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik zemřel, taková zpráva v neděli večer obletěla Česko. Šlo o nečekané úmrtí, dlouholetý starosta Dolních Břežan měl na další dny naplánované schůzky, zpráva tudíž jeho kolegy včetně šéfa hnutí Víta Rakušana zaskočila. Michalik (†59) měl zemřít na výletě s manželkou, která nejprve o jeho život bojovala a následně musela dát vědět jeho kolegům.

Zpráva o Michalikově skonu přišla jako blesk z čistého nebe. Nepředcházela tomu žádná nemoc či jiné zdravotní problémy. Podle zdrojů serveru iDNES.cz stihl vlivného muže hnutí STAN infarkt nebo mozková mrtvice. Stalo se tak během výletu na kopec Vlčí hora ve Šluknovském výběžku. Tam se měl Věslav Michalik sesunout k zemi.

Zachránit se ho nepodařilo ani přivolaným záchranářům. Předtím o Michalikův život několik dlouhých chvil bojovala také manželka Hana, která s politikem trávila víkend.

Místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik zemřel.

Byla to právě ona, kdo následně manželovým kolegům smutnou a zcela nečekanou zprávu sdělil. Svědčí o tom tweet hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové, které dělal Věslav Michalik náměstka pro finance.

„Nikdy na ta slova, když mi tvoje milovaná a statečná Hanka volala, nezapomenu. Nedýchám. Co to je? Šok? Bolest? V 8:30 máme spolu první poradu. Jako každý týden. Prosím, přijď, Věšku. Máme toho tolik k řešení. Celý seznam mám... Těším se na tebe,“ napsala Pecková Michalikovi dojemné vyznání a přiložila k tomu jeho oblíbenou společnou fotografii.

Její příspěvek odhalil také to, že místopředsedu hnutí STAN žádné jiné zdravotní problémy zřejmě netížily a že měl nabitý pracovní plán na nadcházející týden.

Že s Michalikem v několika posledních dnech pracovně hovořili, zmiňují také lidé z Dolních Břežan, kterým dělal Věslav Michalik starostu nepřetržitě od roku 2004. Vedl si velmi dobře, což dosvědčují příspěvky břežanských obyvatel v několika facebookových skupinách. 

Vít Rakušan a Věslav Michalik byli dobrými přáteli.

Dosavadního starostu si Břežanští nemohli vynachválit. Obec na pražském západě, která je známá díky masivní modernizaci v posledních letech, podle nich už nebude jako dříve. 

„Neuvěřitelná zpráva. A strašně smutná. Doufám, že se na jeho odchodu nepodílel stres z posledních měsíců, kdy musel čelit urážkám různých individuí. Děkujeme za vše, starosto,“ píše jeden z břežanských obyvatel.

Naráží tím zřejmě na to, že kolem Věslava Michalika bylo rušno kvůli kauze s anonymními kyperskými firmami. Od jedné z nich si politik půjčil sto milionů korun. 

Problémy měl Michalik jakožto místopředseda zodpovědný za financování strany také kvůli pochybným darům pro STAN z účtů kyperských firem. I kvůli tomu se nakonec nestal ministrem průmyslu a obchodu, přestože byl na post žhavým kandidátem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:01 úterý 11. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 15
  • 11
  • 11
  • 9
  • 6