Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lhala o gulagu! Věra Sosnarová si příběh o koncentráku vymyslela, tvrdí historik. A má důkazy!

    Krutý příběh Věry Sosnarové dojal celé Česko. Svým vyprávěním o utrpení, které prožila v gulagu, zastínila poslední pamětníky sovětských pracovních táborů, kteří se dnes u nás dají spočítat na prstech jedné ruky. Ocenili ji i zákonodárci. V květnu 2018 byla prezidentu republiky navržena Poslaneckou sněmovnou na medaili Za hrdinství. Jenže teď to vypadá, že pravda byla trochu jiná. Historik Adam Hradilek předložil veřejnosti důkazy, že v sovětském koncentráku Sosnarová nikdy nebyla a celý její příběh je jedna velká lež!

    V roce 2002 podala Věra Sosnarová žádost o odškodnění u České správy sociálního zabezpečení. Důchodkyně z Brna, narozená 5. května 1931 v Brně, k tomu uvedla příběh, který je dnes díky jeho velké medializaci všeobecně znám.

    Společně se sestrou Emilií a matkou Ludmilou byla v květnu 1945 zadržena v Brně sovětskou tajnou policií NKVD a zavlečena na Sibiř do táborů gulagu. Údajně proto, že matka po bolševické revoluci utekla spolu s legionářem a sovětské úřady jí tuto zradu neodpustily.

    V táboře matka do roka zemřela, Sosnarová zůstala v různých táborech, kde byla vystavena utrpení, otrocké práci a sexuálnímu násilí.

    V polovině 60. let se jí podařilo vyjednat propuštění a repatriaci do Československa. V následujících letech žila pod dohledem brněnské StB a čelila ústrkům ze strany JZD.

    Dnes 88letá důchodkyně z Odrovic na Brněnsku tento příběh už více než 15 let vypráví na besedách po celém Česku.

    „Nesměli jsme se skoro bavit. Když jsme mluvili, Rusové na nás řvali. Víte, kolikrát mě znásilnili, než jsme přijeli na místo? Takový hovada. Přímo ve vagonu. Hrůza. Nikdo nemohl pomoct, protože by ho byli zastřelili, což se taky stalo. Jednou se vrhli na dívku, která měla ve vagonu otce. Začali ji znásilňovat přímo před jeho očima. To víte, že se na to nemohl koukat, začal ji bránit, tak ho zastřelili,“ líčila Sosnarová.

    Její případ byl pečlivě přezkoumán a Česká správa sociálního zabezpečení odškodnění zamítla. Na její stranu se ale postavilo mnoho známých osobností a nespočet lidí jí poslalo peníze.

    Věra Sosnarová si měla svůj příběh o gulagu vymyslet.

    Uznávanému historikovi Adamu Hradilkovi se nyní ale povedlo v ruských archivech dohledat, že Sosnarová nikdy nebyla vězeňkyní gulagu na Sibiři, ale byla vedena jako civilní zaměstnankyně, dělnice na Uralu.

    Dokumenty o jejím věznění naopak neexistují. Navíc útrapy, které Sosnarová v minulých letech líčila, žádný z přeživších vězňů nezažil.

    Podle Hradilka Sosnarová od roku 1946 pracovala v Nějvo-Šajtanském metalurgickém závodě. Následující rok přešla do školy při strojírenském závodě Sojuzazbest, kam později nastoupila jako úpravářka.

    V roce 1952 se měla stát námezdní silou ve čtvrtém oddílu Nižnětagilského metalurgického závodu. Od roku 1961 tam pracovala jako dělnice pro přípravu směsí na výrobu radiátorů. V roce 1964 se svou sestrou a jejím synem opustili Nižnij Tagil.

    „Půjdu do televize a řeknu všechno, co jsem dřív nesměla a nechtěla. Vyložím na zlatém podnose, jak to bylo. Půjde to na internet a dozví se to celá republika. Ať si lidi sami přeberou, co je pravda. Teď to vyprávět nebudu,“ reagovala Sosnarová pro MF DNES.

    Věra Sosnarová se chce bránit.

    Deníku N, který s Hradilkovou studií přišel jako první, Sosnarová řekla, že důkazy, které historik předložil, jsou zfalšované.

    Věru Sosnarovou loni poslanci navrhli na medaili Za hrdinství a získala i Cenu hejtmana Jihomoravského kraje. Jan Grolich (KDU-ČSL), který ji na tuto cenu navrhl, sdělil, že i přes Hradilkovy důkazy nebude Sosnarové životní příběh znevažovat. Cena jí tak zůstane.

    Ti, kteří pořádali besedy se Sosnarovou, ale mají jiný názor „V případě tak výrazných pochyb o jejím příběhu bych ji znovu nepozval,“ uvedl pro MF DNES starosta brněnské Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD).

    Věra Sosnarová dlouhé roky vyprávěla lidem o utrpění v gulagu. Podle historika si to vymyslela.

    Internetové televizi DVTV Sosnarová poskytla exkluzivní rozhovor, kde sdělila, že si myslela, že je „lágr jako lágr“, navíc prý nikdy nesměla prozradit, kde pracovala. V táboře, kde byla vedená jako dělnice, se prý vyráběl vojenský materiál. 

    „Jen jsem pracovala, nikoho jsem neokradla. Proč mám na konci života trpět,“ ptá se Sosnarová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:38 čtvrtek 14. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      33
    • Super
      16
    • Haha
      15
    • Sladký
      14
    • Cože
      12
    • Tvl
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...