Urazila Maďary, musí pryč! Jourové jde po krku sexy maďarská ministryně spravedlnosti

Rýpancem do maďarské (ne)demokracie vyvolala místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věra Jourová ostrou přestřelku. Kromě samotného premiéra Viktora Orbána se do ní pustila také maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová. A protože se slova Jourové dotýkají především jejího resortu, Vargová teď dravě šlape po jejím vyhazovu z Evropské komise. „Urazila Maďary,“ hlásí Vargová.

Maďarský premiér Orbán vytváří nemocnou demokracii. Tak se v pátečním rozhovoru pro německý Der Spiegel vyjádřila česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). 

Evropská unie má s Maďarskem delší dobu spory kvůli údajnému porušování unijních hodnot, zejména s ohledem na podjatost médií nebo útoky na nevládní organizace, především ty, které pomáhají migrantům.

Jourová dost možná vůbec nečekala, jakou bouři tím způsobí. Její rezignaci důrazně žádá nejen premiér Viktor Orbán, ale také jeho ministryně spravedlnosti Judit Vargová. A ta je očividně připravena se za urážku maďarské demokracie pomstít.

„Věra Jourová musí rezignovat! Žádná demokratická instituce by neměla tolerovat lídra, který používá takové urážky jako ona v rozhovoru se Spiegelem. Označit Maďarsko za nemocnou demokracii uráží maďarský lid, odporuje evropským hodnotám a zostuzuje Evropskou komisi,“ napsala Vargová.

Že si půvabná maďarská politička, která hovoří pěti jazyky a má tři děti, útok Jourové v první řadě na její resort nenechá líbit, značí i její nenadálá aktivita na sociálních sítích. 

Judit Vargová

Výše zmíněné vyjádření poskytla na Twitteru, na Facebooku pak zveřejnila další status, v němž vyjmenovává body, kvůli nimž musí Jourová odstoupit. Také sdílela Orbánovo stanovisko, že Maďarsko ruší veškeré vztahy s českou eurokomisařkou, dokud na svůj post nerezignuje.

„Musí pryč!“ vzkázala ostře Vargová. 

Bude mít spor vliv i na jinak skvělé vztahy Maďarska s českou diplomacií?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 středa 27. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 143
  • 27
  • 26
  • 19
  • 18
  • 14