Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Velký úspěch. Izrael hlásí po odsunu z nemocnice Šífa smrt 200 teroristů. Hamás oplakává mučedníky

    Nemocnice al-Šífa, kde Izrael zlikvidoval stovky bojovníku Hamásu. | foto: Jan Hrdý

    V nemocnici Šífa v Pásmu Gazy byly po izraelské vojenské operaci objeveny desítky mrtvých, hlásí palestinské úřady. Operace, během níž izraelské jednotky údajně zabily více než 200 teroristů a zajaly stovky dalších, vyvolává vášně na obou stranách konfliktu.

    Po dvoutýdenní vojenské operaci v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy, jednom z mála předtím funkčních zdravotnických zařízení v této izolované oblasti, izraelská armáda stáhla své jednotky. Během operace, která byla zaměřena proti bojovníkům Hamásu, bylo podle izraelských úřadů zabito přes 200 ozbrojenců a stovky dalších se vzdaly. Premiér Benjamin Netanjahu označil akci za „velký úspěch“.

    Na druhé straně, palestinské ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které kontroluje teroristé z Hamásu, a místní úřad civilní obrany hlásí po odsunu izraelských jednotek desítky mrtvých v nemocnici a jejím okolí. Ministerstvo tvrdí, že izraelské síly před svým odchodem zapálily nemocniční budovy a způsobily značné škody na areálu.

    Razie byla součástí izraelského tažení v Gaze, které reaguje na loňský teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a na 250 osob unesli do Gazy.

    Nemocnice al-Šífa, kde Izrael zlikvidoval stovky bojovníku Hamásu.

    Izraelské jednotky zahájily razii v nemocnici před dvěma týdny. Podle novináře AFP a očitých svědků nemocniční komplex dnes brzy ráno opustila armádní vozidla. Izraelská armáda stažení později potvrdila a uvedla, že během operace při střetech zabila palestinské ozbrojence a zabavila zbraně a zpravodajské dokumenty. Akce v nemocnici, která byla před současným izraelsko-palestinským konfliktem největší v Pásmu Gazy, byla podle armády vedena tak, aby se „předešlo způsobení újmy civilistům, pacientům a lékařským týmům“.

    „V areálu a v okolí nemocnice Šífa byly nalezeny desítky těl mučedníků, některá ve stavu rozkladu,“ tvrdí místní ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Zároveň uvádí, že izraelské jednotky před svým odchodem nemocniční budovy zapálily a areál je „značně poškozený“.

    Netanjahu po operaci kýly

    Netanjahu, který je po operaci kýly, čelí rostoucímu tlaku ze strany protestujících spoluobčanů požadujících propuštění izraelských rukojmích držených v Gaze, což zintenzivnilo tlak na jeho vládu, která je téměř šest měsíců ve válce s Hamásem.

    Netanjahu ve svém televizním projevu před operací uklidňoval rodiny rukojmích, zdůrazňoval pochopení jejich situace a sliboval, že vláda činí vše pro záchranu jejich blízkých.

    V Jeruzalémě se dnes sešly desetitisíce lidí na demonstraci proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua. Protestující žádali vypsání nových voleb, vyzývali k propuštění rukojmích unesených palestinským hnutím Hamás a protestovali proti výjimkám z vojenské služby pro ultraortodoxní židy.

    Navzdory mezinárodnímu tlaku ze strany USA, Netanjahu prohlásil, že tlak neovlivní jeho rozhodnutí vyslat vojáky do Rafahu, přičemž prohlásil: „Bez vstupu do Rafahu není možné zvítězit.“

    Tento vývoj nastává v momentě, kdy je Izrael pod silným tlakem kvůli své vojenské strategii a kdy se věří, že Hamás a další militantní skupiny stále drží přibližně 100 rukojmích a ostatky 30 dalších, po uvolnění většiny z nich během příměří v loňském listopadu výměnou za propuštěné Palestince vězněné v Izraeli.

    USA posílá super zbraně

    V posledních dnech schválily Spojené státy přesun miliard dolarů hodnotné munice a stíhaček do Izraele, jak potvrdily dva zdroje obeznámené s touto akcí. Tento krok přišel navzdory veřejným projevům obav Washingtonu ohledně očekávaného izraelského vojenského útoku v Rafahu.

    Nové zásilky zbraní zahrnují více než 1 800 bomb MK84 o hmotnosti 2 000 liber a 500 bomb MK82 o hmotnosti 500 liber. Tyto informace potvrdily zdroje v souladu s reportáží deníku Washington Post.

    Spojené státy poskytují Izraeli, svému dlouholetému spojenci, ročně vojenskou pomoc ve výši 3,8 miliardy dolarů.

    Dodávka přichází v době, kdy se Izrael setkává s ostrou mezinárodní kritikou kvůli své pokračující bombardovací kampani a pozemní ofenzívě v Gaze. Někteří členové strany prezidenta Joea Bidena vyzývají k zastavení vojenské pomoci USA pro Izrael.

    USA urychlují dodávky protivzdušné obrany a munice do Izraele. Přesto někteří demokraté a arabsko-americké skupiny kritizují neochvějnou podporu Izraele ze strany Bidenovy administrativy, kterou obviňují, že Izraeli poskytuje pocit beztrestnosti.

    Fotogalerie