Celá rodina u štědrovečerního stolu? Britská policie má dovoleno dělat o Vánocích domácí razie

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu a míru, při nichž má být rodina spolu. Ve Velké Británii žádnou velkou nostalgií zřejmě netrpí a tyto křesťanské svátky rozhodně nemají přednost před lockdownem a restriktivními opatřeními, která tam platí. Podle policejního komisaře v hrabství West Midlands budou mít policisté možnost zasáhnout v domácnostech a následně rozpustit nepovolená rodinná setkání.

The Sun jako první informoval o tom, že policie v hrabství West Midlands bude moci během vánočních svátků vstupovat lidem do domácností a v případě potřeby rozpouštět setkání. Uvedl to komisař David Jamieson, který potvrdil, že se policisté ve zmíněném období budou zaměřovat především na to, zda lidé dodržují restriktivní opatření. Vánoce nebudou žádnou výjimkou, naopak.

„Pokud si budeme myslet, že se tam shromažďují velké skupiny lidí, které by tam neměly být, bude muset policie intervenovat. Pokud dojde opětovně k flagrantnímu porušení pravidel, pak je policie bude muset vymáhat,“ uvedl komisař Jamieson pro The Telegraph s tím, že aktuálně v hrabství platí opatření druhého stupně. Jednotlivé domácnosti nemohou navštěvovat mezi sebou, a to ani v případě blízkých přátel či rodiny.

„Úkolem policie není lidem zamezit v užívání si Vánoc. Nicméně jsme tu proto, abychom vynucovali pravidla, která nařizuje vláda, a pokud tato opatření nařizuje vláda, pak je musí vysvětlit veřejnosti ona,“ dodal Jamieson.

Omezení se pochopitelně nedotknou pouze těch, kteří hodlají slavit Vánoce, razie mohou nastat i v židovských domácnostech, kde se chystají na chanuku. Smůlu budou mít i hinduisté, kteří se budou muset vzdát bujarých oslav svátku světel.

Nesmlouvavost policistů může přinést vlnu nevole z řad obyčejných lidí, což si vedení policie zjevně velmi dobře uvědomuje. Podle Jamiesona může vše skončit hromadným násilím v ulicích.

„Sedíme tu na časované bombě. Blížíme se velice blízko fázi, kdy byste mohli vidět značnou explozi frustrace a energie,“ myslí si komisař.

Že se časem pokojné protesty změní v ty násilné, se obává policie nejen v Londýně, ale podobné názory zaznívají i na severu v Liverpoolu či Manchesteru.

Demonstranti v londýnském Hyde Parku odmítají nosit roušky v obchodech.

„Jediná možnost, jak můžeme mít relativně bezpečné a normální Vánoce, je podniknout nyní radikální opatření ke snížení výskytu – přinejmenším v oblastech s vysokým výskytem – a udržet výskyt nízký napříč zemí implementováním balíku opatření redukujících sociální kontakty,“ myslí si epidemiolog John Edmunds.

Zároveň zaznívají hlasy, že Vánoce, jak jsou na ně Britové zvyklí, jsou pro letošní rok definitivně ztraceny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:56 úterý 2. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 18
  • 17
  • 17
  • 16
  • 16