Jste tlustí! Velká Británie chce, aby lidé zhubli, zaplatí jim fitko nebo trenéra

Poté, co se Velká Británie začíná opatrně nadechovat po pandemii koronaviru, hodlá tamní vláda vytáhnout do boje s další pandemií. Bude neméně těžký, v tomto případě doslova. Ostrovy, podobně jako Česko, ve velkém sužuje obezita, a tak budou obyvatelé řádně motivováni, aby s tím něco začali dělat.

Až se otevřou posilovny, ve Velké Británii budou zřejmě praskat ve švech mnohem více než po Novém roce. Tamní vládě došla trpělivost se stále kynoucí populací a chce tlouštíky motivovat k hubnutí. Vyčlenila na to tři miliardy korun.

„Hubnutí je těžké, ale malé změny mohou mít velký vliv. Pokud se všichni budeme snažit, můžeme snížit svá vlastní zdravotní rizika,“ uvedl k nápadu premiér Spojeného království Boris Johnson. 

Sám Johnson je známý tím, že jeho váha mívá výkyvy, na druhou stranu není líný vyrazit na kole, pěšky nebo jít hrát fotbal. Zkrátka jde příkladem, což se v tomto případě dost počítá. Poměrně vysoká suma má sloužit lidem s nadváhou nebo obezitou k tomu, aby si pořídili permanentky do posiloven, zaplatili osobní trenéry, případně dietní plány.

Pohádkové peníze by se jistě hodily i v Česku, kde je obézní celá čtvrtina lidí, nějakou formu nadváhy má až 71 procent obyvatel. „Jsme na tom špatně. Česká republika v rámci Evropy je v první čtvrtině zemí, které mají nejvyšší výskyt obezity,“ řekl TV Nova předseda České obezitologické společnosti Martin Haluzík.

„Obezita způsobuje komplikace, jejichž léčba je strašně drahá. Nějaká motivace pacientů, aby se snažili zhubnout, je určitě rozumná cesta,“ dodal Haluzík. 

Jak se v posledním roce ukázalo, nadváha se negativně podepisuje i při léčbě nákazy koronavirem. Tři čtvrtiny nemocných s těžkým průběhem mají výraznou nadváhu.

„Minulý týden nám zemřel pacient, který měl 170 kilogramů, neudýchal závažný zápal plic,“ řekl primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. 

Česko nic podobného neplánuje, zatím má svých starostí dost kvůli boji s koronavirem. Velká Británie ale není jedinou zemí, která své obyvatele motivuje, aby si drželi normální váhu. V Singapuru například lidem platí za to, že chodí na procházky či běhat. Aktivitu jim měří chytré hodinky nebo náramky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:05 úterý 6. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 4
  • 4
  • 2
  • 2
  • 2
  • 2