O postižené se měli starat Ukrajinci, ale nemají pracovní povolení. Pečovatelé z Vejprt se zhroutili

Tragický požár ve Vejprtech stál v neděli život osm lidí a několik dalších jich bylo zraněno. Po hororových událostech v místním domově pro lidi se zdravotním postižením se psychicky zhroutila řada ošetřovatelů a město tak musí řešit, co dál s 22 klienty ústavu, kteří jsou nyní rozmístěni po celém městě. Vejprty dokonce na vlastní náklady zajistily pracovníky z Ukrajiny, kteří se měli o hendikepované starat, jenže nedostali pracovní povolení.

Po nedělním požáru zůstává v nemocnici pět lidí, jeden z nich je podle nejnovějších informací stále v ohrožení života a o jeho osudu budou rozhodovat nejbližší dny. Ostatní klienti domova jsou nyní umístěni do čtyř různých sociálních center ve Vejprtech.

Jedná se však pouze o dočasné řešení, z dlouhodobého hlediska je situace podle vedení města takto neudržitelná.

„Zatím zůstali pohromadě, jak jsou na sebe zvyklí,“ řekl novinářům vedoucí domova Kavkaz Petr Vagaši s tím, že klienti nemají pouze mentální postižení, ale někteří jsou rovněž tělesně hendikepovaní. 

„Sedneme si nad tím, co jsme od klientů zjistili, a do konce týdne se rozhodneme, jestli využijeme nabídku kraje na redislokaci našich klientů do zařízení podobného typu,“ uvedl pro ČTK ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček.

Přání chovanců je přitom jasné, rádi by zůstali v místě, kde to již dobře znají. Rozhodující ovšem bude informace o stavu vyhořelého objektu. Zatím není jasné, kdy se bude moci začít s rekonstrukcí a jak nákladná a zdlouhavá bude.

„Myslím si, že to dopadne nějakým rozdělením, že část klientů budeme moci po dobu šesti týdnů ubytovat tady po městě, využít kapacit, které máme, ale rozhodně nemůžeme ubytovat tolik klientů v odpovídajících podmínkách,“ předpovídá Koláček.

Lidé ve Vejprtech spekulovali o tom, zda za tragickým požárem nestojí také skutečnost, že počet sociálních pracovníků byl dlouhodobě velmi nízký. Podle ředitele Koláčka by ovšem větší počet pracovníků na jednotlivých směnách tragédii nezabránil.

Tragédie ve Vejprtech si vyžádala osm lidských životů. Jeden člověk nadále...

Podstav zaměstnanců pro sociální služby už je ovšem podle starostky Jitky Gavdunové neudržitelný, a tak město na vlastní náklady najalo kvalifikované síly z Ukrajiny, ale kvůli absenci pracovního povolení nemohou nijak pomáhat.

Město ze všeho viní neochotné úředníky a kontaktovalo jak premiéra Andreje Babiše, tak ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta měla přislíbit svou pomoc v celé záležitosti.

„Ještě večer jsem psal ministryni Maláčové SMS, že je to ta největší pomoc, jakou nám mohou nabídnout, protože máme několik lidí zhroucených, několik lidí řádně nemocných, a co teď potřebujeme, je vyřešit situaci pro klienty, kteří prošli stresovou situací,“ dodal na závěr Koláček.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:38 středa 20. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 19
  • 14
  • 14
  • 12
  • 8