Horor ve Vejprtech: V hořícím domově pro postižené zemřelo osm lidí

Ve Vejprtech na Chomutovsku došlo v neděli ráno k tragické události. V místním domově pro osoby se zdravotním postižením vypukl požár, na místě zemřelo osm lidí. Několik dalších je zraněno. Záchranná služba vyhlásila mimořádnou událost.

Požár vypukl krátce před šestou hodinou ranní. Na místě zasahuje sedm zdravotnických posádek, pomáhají dokonce i kolegové z Německa.

Situaci bohužel zkomplikovalo také počasí, kvůli kterému nemohl vzlétnout vrtulník.

Podle prvotních zpráv měl požár vypuknout v domově důchodců. Jak ale zjistil web iDNES.cz,  jde o domov pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Ten nese název Kavkaz.

V hořící budově zemřelo osm lidí, další lidé jsou zranění. Celkem hasiči ošetřili 29 osob.

„Čtyři osoby mají středně vážná až vážná zranění, přičemž jedna z těchto osob musela být napojena na umělý dýchací přístroj. Dalších 26 lidí utrpělo lehká zranění, případně byli bez zranění, ale i tak byli odvezeni do nemocnic ke kontrolním vyšetřením,“ uvedl mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

V domě pro fyzicky postižené lidi zemřelo osm lidí.

Hasičům se podařilo požár dostat pod kontrolu.

„Byl nahlášen požár nebo zakouřená místnost. Po příjezdu jednotek na místo byl požár potvrzen s tím, že se jednalo o požár v jedné místnosti, který se následně rozšířil do tří místností,“ řekl Novinkám velící operační důstojník hasičů Michal Zavoral.

Babiš: Místní jsou zdrceni

Na místo tragické nehody dorazil i premiér Andrej Babiš. Prozradil, že hasiči při požáru zasáhli velmi pohotově.

„Hasiči byli na místě de facto deset minut od momentu, kdy dostali informaci,“ řekl.

Na místo dorazil i premiér Andrej Babiš.

Dodal také, že se událost hluboce dotkla i obyvatel Vejprt.

„Ti lidé byli součástí obce, starostka je z toho zdrcena,“ řekl Babiš.

Starostka: Byli jako rodina

Babišova slova potvrdila sama starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS).

„Jezdili jsme spolu na výlety. Nebyli to klienti, byla to rodina. (...) Je to pro město velká tragédie, protože domov patří odjakživa k našemu městu. Známe ty klienty od dětství. Sama těžce nesu tuto ztrátu, velmi těžce,“ popisovala novinářům.

Popsala také, že se místostarosta obce snažil klientům pomoci, skočil na vlastní pěst do ohně. Nakonec musel do nemocnice na pozorování.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová

Gavdunová prozatím o příčinách požáru nechce spekulovat. Přiznala každopádně, že se v minulost klienti pokusili dům sami zapálit.

„Klienti si mohou dovolit úplně všechno, volně se mohou pohybovat, přijdou se sirkami a zapalovači. Požáry jsme v minulosti podchytili. Bylo by se potřeba zaměřit na to, že taková benevolence vůči lidem, kteří jsou na tom mentálně od šesti do dvanácti let, by taky neměla být,“ řekla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:01 pondělí 18. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 45
  • 43
  • 41
  • 39
  • 38