Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    (Ne)jezte vejce, (ne)jsou zdravá: Odborníci se zase přou o to, zda škodí, nebo ne

    Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i tradiční extra nálož vajec, která jsou jejich odvěkým symbolem. Donedávna se tvrdilo, že jejich nadměrná konzumace škodí, takoví jedlíci si pak koledují o infarkt, nebo dokonce o mrtvici. Pak vědci vejce očistili a začali je doporučovat jako ideální „balíček“ důležitých vitaminů, minerálů a bílkovin. Podle nejnovější studie vědců stačí zkonzumovat tři vejce týdně a riziko srdečních chorob, a dokonce i předčasné smrti vzroste! Není divu, že je veřejnost podobnými doporučeními dost zmatena.

    „Vejce, zvláště žloutky, jsou významným zdrojem cholesterolu,“ napsal vedoucí výzkumného týmu Victor Zhong. Průměrné slepičí vejce podle vědců obsahuje asi 186 miligramů cholesterolu, rizikovou hranicí je přitom hodnota 300 miligramů cholesterolu denně, uvedla CNN.

    Tým vědců americké Severozápadní univerzity (Northwestern University) analyzoval data získaná od závratných 29 tisíc pacientů, kteří byli v průměru sledováni sedmnáct a půl roku. Za tu dobu vědci zaznamenali 5400 kardiovaskulárních „incidentů“ včetně mrtvic a infarktů. A výsledek? Pokud denně zkonzumujete 300 miligramů cholesterolu nad limit, riziko srdeční choroby roste o 3,2 procenta a riziko předčasné smrti dokonce o 4,4 procenta. 

    Co studie, to originál. Celá řada předchozích vejce naopak vyzdvihovala jako superpotravinu.

    „V minulosti lékaři varovali pacienty, aby se vyhnuli přílišnému množství vajíček. Přestože vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a další pozitivní výživové složky, mají také vysoký obsah cholesterolu, který byl považován za škodlivý,“ uvedl Canqing Yu, docent na Pekingské univerzitě a spoluautor studie, kterou před časem uveřejnil časopis Heart.

    Podle něj byly předchozí studie značně nepřesné kvůli menšímu počtu testovaných jedinců a omezenému přístupu k informacím. Vědci se proto zaměřili na 416 213 účastníků, kteří nikdy netrpěli rakovinou, kardiovaskulární chorobou nebo diabetem. Více než 13 procent z nich ve věku od 30 do 79 let uvedlo, že jedli vejce denně, zatímco jen něco málo přes 9 procent hlásilo, že vejce nejedli vůbec.

    „Téměř všichni účastníci jedli slepičí, ne kachní vejce,“ dodal Yu, který sledoval tuto vybranou skupinu lidí přes devět let. Zaměřil se na závažné koronární příhody, jako jsou srdeční záchvaty a mrtvice, včetně hemoragických mrtvic, tedy těch, kdy krevní céva praskne v mozku zpravidla kvůli nekontrolovanému vysokému krevnímu tlaku, a ischemických mrtvic, kdy se krevní céva mozku zablokuje, obvykle krevní sraženinou.

    „Účastníci, kteří jedli jedno vejce denně, měli o 26 procent nižší riziko výskytu hemoragické mrtvice. Úmrtnost na tento typ mrtvice byla u osob, které jedly vejce denně, o 28 procent nižší. Denní konzumace vajec také snížila o 12 procent riziko ischemické choroby srdeční,“ uvedl Yu.

    Na základě výsledků je přesvědčen, že konzumace vajec v rozumném množství může snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění, zejména hemoragické mrtvice. „Tento výzkum je zdaleka tím největším, který se této problematice věnuje,“ dodal.

    Co z toho plyne? Že i v tomto případě platí, všeho s mírou. Pokud do sebe naládujete deset kousků denně, asi tělu moc nepomůžete, to ale platí takřka u všeho. Pestrý jídelníček je základ. A jestli sníte o jedno vejce týdně méně nebo více, na tom nesejde. Pokud tedy nebude infikované salmonelou...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:56 středa 17. července 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      17
    • Haha
      11
    • Cože
      9
    • Trapas
      9
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7