Rozbité výlohy, litry krve a sprosťárny: Ve Francii zadrželi militantní vegany

Kohout na víně, hovězí po burgundsku, šneci, ústřice nebo třeba sýry. Klenoty francouzské kuchyně, za kterými se do do země galského kohouta sjíždějí turisté z celého světa. Na šestici zapálených veganů ale tyto lahůdky zafungovaly jako rudý hadr na býka, obchody s živočišnými produkty proto brali útokem.

Jistý si před partičkou militantních veganů nemohl být nikdo. Provozovatelé obchodů s masem, sýry i restaurací McDonald’s na severu Francie žili ve strachu, že se jejich hněv obrátí právě na ně. Rozbíjeli výlohy, polévali je falešnou krví, případně je „zdobili“ hesly proti konzumaci všeho živočišného. Teď už ale jejich případ řeší policie a povedená partička se bude muset zpovídat z výtržnictví a čeká je přinejmenším úhrada škody v případě, že je uznají vinnými.

Podle národní federace řeznictví a lahůdkářství CFBCT se tyto obchody letos staly v celé Francii terčem pěti desítek útoků. Od května do začátku srpna se podle deníku Le Parisien stalo v Lille terčem útoků osm obchodů s masem a rybami a dvě pobočky řetězce McDonald’s. BFM TV informovala také o prodejnách sýrů. Vystrašení majitelé obchodů a provozoven dokonce požádali o pomoc ministerstvo vnitra.

Podle BBC je napětí na severu Francie značné.

V přístavním městě Calais bylo nedávno ohroženo konání veganského festivalu poté, co místní farmáři a prodavači avizovali protest v podobě velkého grilování. Starosta města následně festival zrušil, ale soud po stížnosti pořadatelů rozhodnutí změnil a akce se nakonec obešla bez problémů.

I když se aktuálně k veganství ve Francii hlásí jen tři procenta obyvatel, počet jeho zastánců stoupá a podobně jako u hnutí za práva zvířat jsou stále aktivnější. I přesto francouzští zákonodárci smetli ze stolu návrh na uzákonění nejméně jednoho vegetariánského jídla týdně ve školních jídelnách.

Zatímco ve Francii a v Paříži zvlášť je veganské hnutí velmi aktivní a o nejrůznější protesty tu není nouze, v Česku je situace o poznání klidnější. Boom veganských restaurací, bister a obchodů v posledních letech hlásí hlavně Praha. 

„Je tu kolem čtyřiceti veganských restaurací, čímž jsme se dostali na špičku evropského žebříčku v počtu veganských restaurací na počet obyvatel,“ uvádí Tereza Vandrovcová za organizaci Otevři oči s tím, že jsme dostihli i tradiční baštu, kterou je Berlín.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:04 pátek 11. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5