„Vím, kdo byl Jack Rozparovač!“ šokuje kriminalista v Praze

  • Na kriminalistickém kongresu v Praze padlo šokující odhalení
  • Polský kriminalista tvrdí, že ví, kdo byl Jack Rozparovač
  • Legendárního sériového vraha měla odhalit analýza DNA

Z více než 200 podezřelých, včetně osob napojených na královskou rodinu určila analýza DNA, že slavným Jackem Rozparovačem by měl být polský žid Aaron Kosminsky | foto: Profimedia.cz

Finský vědec Jari Louhelainen dnes na sjezdu kriminalistů v Praze představil výsledek svého výzkumu a publiku doslova vyrazil dech. Nezabýval se totiž ničím menším, než identitou samotného Jacka Rozparovače. Ten terorizoval Londýn před 126 lety. Podařilo se po více jak století případ uzavřít?

Jack Rozparovač je dost možná vůbec nejznámějším sériovým vrahem, kterého se nepodařilo odhalit. To však již nemá být pravda. Dějiny se rozhodl přepsat finský kriminalistický expert a vědecký pracovník Jari Louhelainen. Ten za použití nejmodernějších metod tvrdí, že si je jist, kdo za více než sto let starými vraždami stojí.

Vraha usvědčilo sperma na šále

K odhalení přispěl soukromý sběratel a amatérský detektiv Russell Edwards. Ten před sedmi lety zakoupil šálu, která měla být nalezena u těla čtvrté oběti Kate Eddowsové. Tu měl u mrtvoly objevit policista, který jí pak daroval své ženě.

Finský vědec Jari Louhelainen tvrdí, že ještě před pěti lety by DNA nešlo analyzovat a identita Rozparovače by byla stále neznámá. Moderní technologie však má učinit jednou provždy konec spekulacím.

Na hedvábné šále se měly nacházet stopy krve oběti a spermatu vraha, právě ty podrobil Louhelainen analýze. Nejmodernější rozbor DNA a porovnání s žijícími potomky podezřelých i oběti v Rozparovačově případu mělo ukázat jednoznačně na konkrétní osobu.

Vrahem byl mladý polský přistěhovalec

Podle výsledků měl vraždy spáchat pouze třiadvacetiletý Polák Aaron Kosminski, který jako žid do Anglie uprchl před židovskými pogromy. Právě trauma z nich ho mělo dovést k brutálnímu vraždění.

Porovnání DNA žijící příbuzné oběti potvrdilo, že krev na šátku patřila Eddowesové. Stejně tak analýza potvrdila, že sperma bylo Kosminského.

Kosminski byl na seznamu podezřelých, který čítal více jak 200 lidí. Mezi nimi byl i královský lékař Sir William Gull nebo malíř Walter Sickert. Identitu Kosminského žijícího potomka vědci z pochopitelných důvodů tají.

Britové si přijdou okradeni

S výsledky pátrání po identitě nejslavnějšího britského vraha je mnoho lidí nespokojených, nejčastěji sami Britové. Ti pátrání po identitě Rozparovače považovali za téměř národní dědictví. Rozparovač byl též dobrým zdrojem příjmů, vznikly o něm četné knihy, filmy, muzikály, ale i upomínkové předměty.

Hedvábný šátek nalezený u těla zavražděné prostitutky měl i po více než sto letech poskytovat dostatečně zachovalé stopy DNA pro určení vraha.

Vrah, který zabíjel londýnské prostitutky vzbuzuje otázky již od první vraždy v roce 1888. I výsledky Louhelainenova bádání jsou terčem pochybností. Například proč šátek za 126 let nikdo nevypral.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:52 úterý 5. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 3
  • 2
  • 2
  • 2
  • 2
  • 2