Ve francouzském Lyonu stříleli na kněze před kostelem. Padly dvě rány z brokovnice

V Lyonu ve středovýchodní Francii byl dnes postřelen pravoslavný kněz ve chvíli, kdy zavíral kostel. Jeho stav je vážný. Podle záchranných složek je v ohrožení života.

Pravděpodobný pachatel je na útěku, uvedla s odvoláním na policii agentura Reuters. Kněze, který je řecké národnosti, zasáhly dva výstřely z upilované brokovnice kolem čtvrté hodiny.

Podle svědků byl ošetřován na místě s vážnými poraněními. Na místě zasahují bezpečnostní a záchranné jednotky. 

K útoku se již vyjádřil i ministr vnitra Gérald Darmanin, který na Twitteru vyzval občany, aby se místu pokusili vyhnout.

„Jde o velmi vážný incident. Podrobnosti stále teprve přicházejí. Byla zřízena krizová jednotka,“ uvedl v prohlášení, v němž kladl důraz na nutnost chránit svobodu a bezpečnost občanů.

Incident přichází tři dny poté, co útočník z Tuniska v kostele v jihofrancouzském Nice zabil tři lidi. Tomuto útoku zase předcházela vražda učitele, jehož přímo na ulici sťal čečenský vrah. Tomu mělo vadit, že jeho oblíbený profesor svým studentům ukazoval karikatury proroka Mohameda. 

V Pákistánu probíhaly protesty muslimů proti francouzskému prezidentovi Macronovi.

Francouzská vláda nicméně před náboženskými útoky ze strany islámských radikálů varuje. Prezident Emmanuel Macron dokonce do francouzských ulic vyslal tisíce vojáků, kteří mají hlídat náboženská místa.

Před zmíněným pravoslavným kostelem ale podle všeho nikdo nehlídkoval. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:44 neděle 28. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 23
  • 18
  • 16
  • 16
  • 13