Vatikán káže vodu a pije víno: Sami přijali jen dvě uprchlické rodiny

Papež František a jeho ústy celá katolická církev patří k těm, kteří horlivě apelují na křesťansky vstřícné chování k uprchlíkům a pomoc bližnímu svému. Vatikán je ale ve stínu vlastních výzev k přijímání uprchlíků sám poněkud odměřený. Doposud přijal pouze dvě uprchlické rodiny.

Fotogalerie

Papež František jako hlava katolické církve opakovaně vyzývá k tomu, aby v sobě věřící po celém světě nalezli ochotu pomoci uprchlíkům, kteří utíkají před válkou.

Naposledy podporu přijímání uprchlíků projevil během své návštěvy Mexika.

Papež dokonce i v minulosti vyzval jednotlivé farnosti, ať pomáhají s přijímáním uprchlíků a poskytnou jim přístřeší.

Pravdou je, že katolická charita a mnoho farností se úkolu zhostily opravdu se ctí a jejich pomoc obětem války je nezpochybnitelná. Jediný, kdo poněkud zaostává, je sám Vatikán.

Sídlo papeže i katolické církve jako takové sice vybízí k masové pomoci, nicméně realita je ve Vatikánu o poznání střízlivější. Od loňského září byl ve Vatikánu poskytnut azyl pouhým dvěma uprchlickým rodinám.

Kostel sv. Anny jako první ve Vatikánu přijal čtyřčlennou syrskou rodinu uprchlíků.

První byla ve Vatikánu v září loňského roku ubytována čtyřčlenná rodina syrských křesťanů a to ve farnosti při kostele svaté Anny. Následně byla ve farnosti při bazilice svatého Petra ubytována matka z Eritreji se svými pěti dětmi. Od té doby, ale žádný uprchlík hranice Vatikánu nepřekročil.

Je sice pravdou, že Vatikán je nejmenším státem na světě a že jeho rozloha čítá víceméně jen náměstí, pár kostelů, zahrady a přilehlé budovy, nicméně ubytovat více než dvě rodiny a jít tak opravdu příkladem by určitě zvládli.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:03 pátek 17. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7