Vánoční stromy na náměstích se rozsvítily. Je mezi nimi váš favorit?

K adventním trhům patří vánoční stromy zcela neodmyslitelně. V těchto dnech již náměstí českých a moravských měst svádějí pomyslnou bitvu o ten nejlépe ozdobený strom. V Praze vsadili na smrk ztepilý, kdežto v Ostravě ozdobili strom umělý. Jaký strom z našeho seznamu se vám líbí nejvíce a který naopak podle vašeho názoru ve výčtu chybí?

Praha

V hlavním městě je výběr vánočního stromu vždy velkou událostí a letos tomu nebylo jinak. Celkem dvaačtyřicet stromů bylo v soutěži, ze které se vybíral ten pravý pro Staroměstské náměstí, což je nejvíce za posledních deset let.

Smrk ztepilý nakonec dorazil do Prahy ze Semil a byl jediným stromem v soutěži, který splňoval veškeré podmínky, které provozovatelé trhů v hlavním městě měli.

Záběr na vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze

Brno

Stejně jako v českém hlavním městě i v moravské metropoli přihlížely rozsvícení vánočního stromu tisíce lidí. Brnu se v porovnání s Prahou nedostává tolik pozornosti při rozsvícení vánočního stromu, ale o jeden velký historický primát Moravané nepřijdou.

V Brně se letos na náměstí Svobody pyšní tímto stromem.

Brno totiž bylo vůbec prvním městem v tehdejším Československu, na jehož náměstí mohli lidé obdivovat nazdobený vánoční strom. Tradici založil novinář Rudolf Těsnohlídek. Ten v minulosti našel v lese odložené dítě a vánoční strom na náměstí sloužil jako možnost pro uspořádání charitativní sbírky. 

Ostrava

Na náměstí v Ostravě už si lidé několik let zvykají na to, že adventní trhy doplňuje umělý stromek. Svou premiéru měla tato varianta v roce 2016 s tím, že životnost tohoto umělého krasavce je pět let. V hlavním městě Moravskoslezského kraje zatím nerozhodli, zda se v budoucnu vrátí k tradici živých stromků na náměstích, nebo budou preferovat umělý strom.

V Ostravě mají stejně jako v minulých letech umělý strom.

Letos pořadatelé nechali upravit větve tak, aby vše vypadalo přirozeněji a živěji. Co na strom říkáte vy?

Zlín

Obyvatelé Zlína si nemusejí každý rok lámat hlavu nad tím, jak bude vypadat jejich vánoční strom. Je totiž již deset let stejný. Město se totiž pyšní tím, že jako jedno z mála má na náměstí živý strom, nikoliv jehličnan dovezený odjinud.

Adventní trhy na náměstí Míru ve Zlíně zdobí tento vánoční strom.

Obměna pak může nastat pouze při volbě jiných ozdob. Letos byly na výzdobu použity zlaté a fialové baňky a strom osvětluje 14 500 světýlek.

Plzeň

Na plzeňském náměstí Republiky vsadili stejně jako Pražané na smrk ztepilý. Radnice se rozhodla pro zcela novou výzdobu, tu osm let starou město nahradilo ozdobami za 700 tisíc korun.

Plzeň oslaví vánoční svátky s tímto stromkem.

Na stromu lze vidět přes čtyři kilometry světelných řetězů v ledově bílé barvě. Společně se sněhovými vločkami a řadou dalších ozdob je na samotné špici půlmetrová trojrozměrná hvězda.

Pardubice

Ve městě perníku a dostihových závodů se o vánočním stromu vedly dlouhé debaty. Nejvíce se totiž líbil strom, který rostl v opuštěných Masarykových kasárnách. Lidem se ovšem nelíbilo, že by se měl tento krasavec pokácet, ve městě bylo několik protestů.

V městě perníku se chlubí tímto vánočním stromkem.

Jelikož však v okolí řádí kůrovec, rozhodly se Služby města Pardubic ozdobit Pernštýnské náměstí čtrnáct metrů vysokým smrkem.

Opava

Na rozdíl od svého souseda Ostravy se ve slezské metropoli rozhodli pro živý strom. Vzhledem k tomu, že obě hlavní náměstí od sebe dělí desítky metrů, nevyvarují se ani v Opavě debatám o to, který ze stromů je letos hezčí. Zástupci města letos vsadili na smrk omorika a jedli ojíněnou, které jim věnovala místní škola.

V Opavě na Dolním náměstí rozsvítili tento vánoční strom.

Dominantnější je ovšem patnáctimetrová jedle, která je umístěna na Dolním náměstí. Horní náměstí dostalo desetimetrový smrk. Město navíc na náměstí rozmístilo fotokoutky s historickými pohlednicemi města Opavy.

Liberec

Už v září se v Liberci rozhodli pro svůj vánoční strom. Vítězem se stala jedle bělokorá, kterou museli zkrátit na čtrnáct metrů, aby odolala silnému větru. Strom byl ozdoben téměř osmdesáti výtvory dětí z libereckých základních a mateřských škol.

Pohled z výšky na náměstí v Liberci vypadá opravdu hezky.

Na vrcholu září velká ochranovská hvězda. Dalších asi dvacet menších bylo zavěšeno na větve stromu. Jedle bude náměstí až do 7. ledna příštího roku.

České Budějovice

V posledních dvou letech ovládly České Budějovice se svým stromem čtenářské ankety o nejhezčí strom na náměstí. O završení pomyslného hattricku se bude město pokoušet s touto kavkazskou jedlí, která měří jedenáct metrů.

Vánoční strom v Českých Budějovicích sklízí od lidí samou chválu.

České Budějovice nechtěly nic ponechat náhodě a strom tak město na náměstí umístilo už v polovině listopadu. Jak se jedle líbí vám? Jedná se o nejhezčí vánoční strom v Česku, nebo máte jiného favorita?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:23 neděle 12. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 30
  • 25
  • 23
  • 23
  • 21