Jak o Vánocích nepřibrat, a ještě zhubnout: Jídlo se dá ošidit tak, že to chuťové buňky nepoznají

Jak o svátcích nepřibrat a nezadělat si na zdravotní problémy? Jedna slavnostní večeře s vámi nezamává, problém je soustavné přejídání. Jídlo se dá přitom „ošidit“ tam, že to vaše chuťové buňky ani nepoznají. Do bramborového salátu přimíchejte jogurt, rybu nesmažte, ale pečte. Na chlebíček si přidejte o plátek šunky více a pražené oříšky vyměňte za jejich nepraženou verzi. Místo vodky sáhněte po suchém vínu, to a mnohem více radí nutriční terapeutka Mgr. Anna Žabová (26) v rozhovoru pro Expres.

Vánoce jsou pro mnohé obdobím nezřízeného požitkářství. Máme si během svátků dopřát?

Není ani tolik důležité, jak se jí pár dní v roce, důležitější je celkový životní styl. Po jednom kaprovi nebo kopečku salátu určitě neztloustnete, ona vánoční pohoda a nálada jsou tedy důležitější. Naopak špatně je takový zvyk přejídání, kdy se ládujeme od začátku Vánoc až do konce roku každý den. Univerzální rada tedy je: Neodpírejte si, ale také se nepřejídejte. To platí i o alkoholu.

Alkohol je metla lidstva, ale o svátcích si plno lidí rádo vyhodí z kopýtka... Jak z něj nepřibrat?

Když už musí být alkohol součástí štědrovečerní tabule, myslete na to, jaký si nalijete. Suché víno je rozhodně vhodnější variantou než kalorické drinky. Dopíjejte ho také vodou, nezapomínejte se hydratovat. Panáky raději vynechte, mohou být sice méně kalorické, ale zase jich vypijete snadno více, protože je do sebe rychle kopnete. Nezapomínejte ani na to, že alkohol zvyšuje chuť na slané, mastné a snižuje vůli.

Dobře, pít nebudeme, jak si upravit jídlo na stole?

Pokud už víte, že se rádi najíte, můžete bramborový salát odlehčit jogurtem a kapra si dát třeba místo pánvičky do trouby. Limonády nejsou vhodné ani v dietní verzi, můžete si ale vytvořit vlastní verzi, kdy do minerálky přidáte led, ovoce, šťávu z citrusů a třeba výluh z čaje či lístky máty.

A co Silvestr? Žebírka, vepřová kolena, chlebíčky... To zní jako recept na odvoz do nemocnice.

A právě proto občerstvení připravujte v rámci zdravějších variant. Vytvořte si prkýnko s pokrájenou zeleninou a s bílkovinami v podobě kvalitní šunky a sýrů. Přidat můžete i ovoce a nějaký ten oříšek. Ty ale volte spíše nesolené a nepražené. A chlebíčky? Pokud víte, že se neuhlídáte, sáhněte po cizrnové pomazánce a obložte je zeleninou a více plátky šunky, pokud vám stačí jeden nebo dva, jeho složení vůbec neřešte.

Nutriční terapeutka Anna Žabová

Určitě se najdou tací, co vás neposlechnou, ale dají si předsevzetí, že to v příštím roce pěkně napraví. Jak vydržet?

Předsevzetí jsou zapeklitá, protože naše cíle jsou často přehnané. Zaměřte se na malé kroky, jako je to, že postupně začnete zařazovat více vody, ovoce, zeleniny a pohybu. Pokud bojujete s nezkrotnými chutěmi, je to známka toho, že váš jídelníček není dobře sestavený. Obraťte se na odborníka a zařaďte do jídelníčku více bílkovin, ty najdete v kefírech, bílých jogurtech, sýrech kolem třiceti procent tuku, ve vejcích a kvalitní drůbeží šunce.

V lednu na nás vystartují i nejrůznější diety podle celebrit a detoxy. Máme následovat tyhle trendy?

Určitě ne. Každý člověk je individuální a na žádného neplatí dieta stejně. Zázraky slibující diety celebrit jsou většinou založené na silném kalorickém deficitu, takže ano, člověk klidně rychle zhubne, ale ne tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné. Tyto pokusy mohou také často vyústit až v závažné zdravotní následky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:00 neděle 23. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 11
  • 7
  • 6
  • 6
  • 3