Co budou mít na štědrovečerním stole v jiných zemích? Játra, kaviár i boršč

Holandský zvyk zvaný „gourmetten“ | foto: Reprofoto: fitbeauty.nl

Vánoce se blíží a většina z nás se už těší na štědrovečerní večeři. Většina Čechů si ji nedokáže představit bez smaženého kapra s domácím bramborovým salátem. Víte však, co mají ke štědrovečerní večeři jiné národy?
1/3

Francie

Ve Francii i francouzsky mluvících zemích se ke štědrovečerní večeři podává foie gras, tedy husí nebo kachní játra. Dále jsou v oblibě ústřice, uzený losos či humr.

Jako zákusek se podává smetanový dort s různými příchutěmi. K tomu se pije šampaňské.

Vánoční francouzský dort musí být ve tvaru polena.

Nizozemsko

Nizozemci mají poněkud odlišný průběh slavnostní večeře. Zvyk zvaný „gourmetten“ znamená, že se k večeři sejde skupina přátel, kteří na různých malých pánvích vaří menší porce vlastního jídla.

Holandský zvyk zvaný „gourmetten“

Většinou jde o různé druhy mas, ryb či krevet. K tomu se podávají omáčky a saláty. Je to dlouhá večerní akce, která má původ v Indonésii, kde mělo Holandsko kolonie.

1/3
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 23. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 18
  • 17
  • 15
  • 14
  • 13