Plán teroru: Džihádisté chystají na rok 2016 "totální válku"

Patnáct let starý plán teroristické organizace Al-Káida je v současné době děsivě aktuální. Mnohé ze sedmi kroků, které jsou v plánu, už se uskutečnily. Co nás ale čeká dál?

Vznik a dění kolem Islámského státu ukazuje děsivou paralelu se sedmibodovým plánem teroristické organizace Al-Kájda. O tomto pamfletu informoval poprvé v roce 2005 jordánský novinář Fouad Hussein.

Al-Káida už před lety nastínila, jak by měla probíhat svatá válka v období od roku 2000 do roku 2020. Tváří v tvář současným událostem se tato předpověď jeví jako znepokojivě reálná.

V první fázi od roku 2000 do roku 2003 se udály teroristické útoky v New Yorku.

Ve čtvrté fázi (období 2010-2013) měly být v arabském světě svrženy nepopulární vlády.

To se stalo v rámci takzvaného Arabského jara. I díky těmto událostem dostali radikální islamisté prostor.

„Jediný velký vítěz Arabského jara je Al-Káida,“ řekl před dvěma lety známý islámský radikál Omar Bakri ve svém luxusním bytě v libanonském městě Tripolis.

Fotogalerie

V páté fázi (období 2013-2016) měl vzniknout chalífát. A to se také před více než rokem stalo. Tuto myšlenku sice nezrealizovala Al-Kaidá, ale Islámský stát.

V plánu také stojí, že v roce 2016 nastane „totální válka.“

„Všechno jde podle plánu. Přijdeme k vám domů. Přijdeme do Istanbulu, Říma, Paříže, Londýna a Berlína,“ dodal Bakri, kazatel a fanoušek Usámy bin Ládina, který dnes již sedí v libanonském vězení za podporu terorismu.

V roce 2020 pak má podle prorockého plánu nastat „konečné vítězství.“

Bezpečnostní expert Andor Šándor ale vidí naplnění tohoto seznamu jako nepravděpodobné: „Nemyslím si, že v roce 2016 bude celosvětová válka mezi islámem a západní kulturou. Takto černě bych to neviděl. Že to ale nebude ve světě jednoduché, o tom není pochyb.“

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 20. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 673
  • 418
  • 141
  • 94
  • 87
  • 65