Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Český profesor a člen TOP 09 šikanuje ruské studenty. Říká tomu „moje sankce“

    Martin Dlouhý | foto: Expres

    Uvalit sankce na Ruskou federaci logické je, cpát do toho studenty a civilisty a určovat si vlastní pravidla a zákony už ale nikoliv. Profesor pražské VŠE a člen strany TOP 09 Martin Dlouhý na svém facebookovém profilu ohlásil, že zavádí osobní sankce s tím, že nebude učit ruské studenty, neboť se narodili na území nepřátelského státu. Je to už podruhé, co má strana TOP 09 problém s vulgárními a nenávistnými členy.

    Tím prvním je dlouholetý, ale dnes už bývalý člen strany TOP 09, primář Nemocnice Sokolov Martin Straka. Na Twitteru do povědomí vstoupil zvláště poté, co se radoval, že prezident Miloš Zeman zemřel, a nazval ho „pochcanou mrtvolou“.

    „Game is over, o pochcané mrtvole není co psát, tak hájí jinou bezpáteřní kurvu,“ napsal lékař 5. října minulého roku. 

    Už tehdy se na něj snesla velmi silná kritika, ale Straka přestřelil znovu, to když během nedávných obstrukcí v Poslanecké sněmovně kvůli pandemickému zákonu navrhoval otrávit Tomia Okamuru kyanidem.

    Okamurovi se poté musel omluvit, i když Straka tvrdil, jak to tak bývá, že vše byl jen vtip a nadsázka a ostatní to špatně pochopili.

    Profesor VŠE v Praze a pražský zastupitel za TOP 09 Martin Dlouhý používá podobnou „školu života“. Po přepadení Ukrajiny Ruskem se rozhodl, že uvalí vlastní sankce na ruské občany žijící v České republice. Nikoliv na Ruskou federaci, nýbrž na civilisty, konkrétně na studenty, o to více nepochopitelnější rozhodnutí, že tak koná na akademické půdě.

    Svůj kontroverzní facebookový příspěvek nazval „Moje sankce“ a odmítá jakoukoliv spolupráci s ruskými studenty a vědci.

    „Každý může pomoci individuálními sankcemi vůči Rusku, jako učitel můžu možná málo, ale určitě nebudu sám. Z důvodu svědomí a morálních zásad nepovedu ruským studentům bakalářské či diplomové práce, nebudu učit ruské studenty, nebudu konzultovat ruské studenty, nebudu je zkoušet a nebudu jim ani opravovat testy. Nebudu dělat výzkum s ruskými vědci, nebudu hodnotit granty či působit jako recenzent pro články s ruskou účastí. Nebudu se účastnit vědeckých konferencí na území Ruska,“ napsal do své obžaloby studentů Dlouhý.

    „Chápu, že je to v rozporu s pracovními povinnostmi, ale vyučovat občany nepřátelského státu je pro mě v současné situaci morálně nepřijatelné. Prosím svého zaměstnavatele za pochopení a podporu. Připojte se i vy svou troškou, je nás hodně,“ snažil se obhájit.

    Martin Dlouhý

    To vše v době, kdy ministr zahraničí Jan Lipavský a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně opakovaně vyzvali ke zdrženlivosti vůči ruským obyvatelům České republiky a varovali před tím, aby se Rusové stali oběťmi nějakých pomst.

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dnes vydalo manuál pro školy, v němž žádá učitele, aby se svými žáky z Ruska a Ukrajiny otevřeně mluvili o situaci na Ukrajině, ale aby nedopustili jakoukoliv šikanu ruských žáků a studentů.

    „Na straně jedné Česká republika od počátku konfliktu podporuje demokratickou Ukrajinu, na straně druhé má však každá škola velmi těžký úkol: vytvářet společenství zdravých vztahů, budovat atmosféru spolupráce a vzájemného respektu a tím eliminovat nenávist a nepřátelství mezi příslušníky různých národů žijících na území naší republiky. Prosím, nenechme negativní důsledky aktuálních válečných událostí vstupovat do vzdělávacího systému. Mějme neustále na paměti, že děti za chování dospělých nemohou a že důležitým úkolem škol je v těžkých historických obdobích posilovat zdravé vztahy. Do škol nepatří dělení na my a oni ani válečné nepřátelství,“ apeluje ministr školství Petr Gazdík.

    „Je velmi pravděpodobné, že děti, mladí lidé, ale i pedagogové budou z médií a jim blízkých sociálních sítí zahrnuti nejrůznějšími informacemi, ne vždy věrohodnými či přiměřenými jejich věku. To může vyvolat široké spektrum emocí, je potřeba vytvářet bezpečný prostor pro otázky i emoce, stejně jako příležitosti k solidaritě a pomoci. Chtěl bych vás všechny tímto naléhavě požádat, abyste věnovali pozornost novým rizikům, která mohou následující dny přinést. Slovní či fyzické útoky, šikana, vzájemné napadání a obviňování, rozlišování národností na hodné a zlé, lynčování kohokoliv za příslušnost k národnosti a další jevy, které válečné konflikty provázejí i na územích, kde se neválčí. Je nutné věnovat čas prevenci těchto jevů. V naší zemi lidská práva dodržujeme, respektujeme individualitu a jen pouhá příslušnost k národnosti nesmí být záminkou ke konfliktům,“ doplnil své prohlášení.

    „Moje sankce“ Martina Dlouhého se na sociálních sítích dlouho neudržely. Pražský zastupitel za TOP 09 se vystrašil nejen pod silou kritiky, ale podala si ho i strana TOP 09 a děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE Jakub Fischer, který napsal, že jakoukoliv diskriminaci považuje vedení fakulty za nepřijatelnou.

    Martin Dlouhý

    Než Dlouhý pochopil, co provedl, musela ho vyzvat k omluvě strana TOP 09.

    Omluvu si ale pražský zastupitel za TOP 09 a profesor na VŠE představuje jinak, napsal totiž toto: „Ráno se probudíte v Evropě ve 21. století a zabíjejí se lidé. Nedokážu pochopit, že Rusko rozpoutalo válku. Emoce jsou velké, není se čemu divit, Československo má zkušenost z roku 1968. V každém mohou bouchnout saze, je to lidské a pochopitelné. Kolektivní vina není přijatelná, omluva nespravedlivě uraženým. Nešiřme emoce, kdy hodiny po smazaní se to šíří, asi to někomu vyhovuje. Postupuji podle stanoviska univerzity, jednota je důležitá. Díky za pochopení. (...) Vzhledem k neslušným komentářům byla diskuze vypnuta. Vše důležité bylo z mé strany řečeno. Šířením již smazané zprávy můžete paradoxně jen šířit zbytečné emoce, které tu byly vytýkány. A dodávám, že některé věci, které jsou na webu, jsou i dobře upravené fejky.“

    Žádný jiný status než ten, který Dlouhý napsal, po internetu nekoluje. Je to jako s primářem Strakou, když začne téct do bot, začnou tvrdit, že „to oni“ nebo že „je to fejk“ nebo že „nikdo to nepochopil“.

    Šíření jeho statusu naopak prospívá tomu, že se ukazuje, co se děje na akademické půdě a jak profesor neváhá šikanovat svoje studenty, a evidentně se nejedná jen o jednoho člověka.

    „Jedna Češka se pokusila přimluvit, řekla, že studenti nemají nic společného s jednáním vlády. On na to řekl, že všichni Rusové se toho účastní. Česká kamarádka mi poradila, abych vůbec kvůli přízvuku nemluvila,“ popsala jedna ze studentek ruského původu pro TN.cz situaci, kdy kolega Martina Dlouhého vyhodil ruské studenty z posluchárny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:26 sobota 25. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      285
    • Super
      78
    • Tvl
      27
    • Cože
      6
    • Haha
      3
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...